Μικέλα Ντε Τσάβες

photo Μικέλα Ντε ΤσάβεςΈνα βράδυ του Μαρτίου, κλείνοντας τον υπολογιστή για να πέσω για ύπνο, βλέπω στα mail μου την πρώτη απάντηση από αμερικάνικο πανεπιστήμιο. Είναι το Harvard Graduate School of Design το οποίο μου προσφέρει μία διετή θέση με μερική υποτροφία στο πρόγραμμα Master of Architecture in Urban Design. Η έκπληξή μου δεν περιγράφεται και η χαρά μου με κάνει να σηκωθώ από το κρεβάτι, να ντυθώ και να βγω έξω να πανηγυρίσω μέχρι το πρωί.

Ένα όνειρο που φαντάζει άπιαστο στον καθένα αποδεικνύεται ρεαλιστικό και η αποφασιστικότητα και η αφοσίωση σε αυτό που μου αρέσει ανταμείβεται. Μετά την πρώτη θετική απάντηση του Harvard ακολούθησαν αυτές του Columbia University, του University of Pennsylvania, της Cooper Union και του Pratt Institute, ωστόσο η πρώτη μου επιλογή περέμεινε το GSD του Harvard.

Η ιστορία μου, βέβαια, ξεκινάει αρκετούς μήνες πριν. Μετά την αποφοίτησή μου από το ΕΜΠ, όταν, σκεπτόμενη το μέλλον και τη συνέχιση των σπουδών μου, αποφασίζω να δοκιμάσω τα αμερικάνικα πανεπιστήμια και να διεκδικήσω μία θέση με υποτροφία. Στην αναζήτηση μεταπτυχιακού προγράμματος που να με καλύπτει βρέθηκαν πολλά υποψήφια, ωστόσο εκείνο του Harvard ξεχώριζε κατά πολύ.

Την επιμονή στην προσπάθεια που ακολούθησε για την ολοκλήρωση των αιτήσεων και των προαπαιτούμενων εξετάσεων την οφείλω εν μέρη στους γονείς μου, οι οποίοι από πολύ νωρίς μου έλεγαν ότι η εκπαίδευση είναι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσεις τη δυνατότητα να μπορείς να κάνεις τις δικές σου επιλογές ζωής στο μέλλον. Η νοοτροπία αυτή με σημάδεψε και με καθοδηγεί έκτοτε.

Η σύνταξη ενός συγκροτημένου και ενδιαφέροντος αρχιτεκτονικού portfolio καθώς και η προετοιμασία για τις απαιτούμενες εξετάσεις TOEFL και GRE απορρόφησαν τον χρόνο μου τους επόμενους μήνες. Σημαντική συμβουλή σε αυτήν την προσπάθεια αποτέλεσε αυτή της αδελφής μου, η οποία έχοντας περάσει την ίδια διαδικασία και έχοντας γίνει δεκτή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Columbia της Νέας Υόρκης, με συμβούλεψε να απευθυνθώ, όπως άλλωστε και εκείνη, στο Κέντρο Προετοιμασίας Μεταπτυχιακών Σπουδών Κουτσοδόντης.

Το εξαιρετικά φιλικό, ανθρώπινο και οργανωμένο περιβάλλον του κέντρου με έπεισε από την πρώτη στιγμή για τον επαγγελματισμό του και την επιμονή στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία των μαθητών του. Με σωστά δομημένο πρόγραμμα, ιδανικό αριθμό μαθητών ανά τμήμα και επαρκές υλικό προετοιμασίας με βοήθησε να οργανώσω τη μελέτη μου ώστε να προλαβαίνω να απορροφώ τις καινούργιες γνώσεις και να προχωρώ παράλληλα την υπόλοιπη διαδικασία των αιτήσεων. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν για μένα η προσωπική επαφή με τους έμπειρους και ενημερωμένους εκπαιδευτές οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν τους μαθητές και τις ιδιαιτερότητες του καθενός.

Μετά από μια δίμηνη προετοιμασία, λοιπόν, η αίτησή μου ολοκληρωνόταν, σε μια προσπάθεια να συμπυκνωθεί όλη η προηγούμενή μου προσπάθεια καθώς και η προσωπικότητά μου σε ένα φάκελο για να αξιολογηθεί από τα πιο απαιτητικά και ανταγωνιστικά πανεπιστήμια του κόσμου. Η διαδικασία της κρίσης είναι πάντα αγχωτική και ψυχοφθόρα, ωστόσο, η εμπιστοσύνη στην ειλικρίνεια, το πάθος και την αφοσίωση με την οποία κανείς έχει ολοκληρώσει τα προηγούμενα στάδια, μαζί με μια δυνατή προετοιμασία είναι τα μόνα εφόδια για να πετύχει κανείς το στόχο του, ακόμη και αν φαντάζει μακρινός. Και το Κέντρο Προετοιμασίας Κουτσοδόντη δίνει τη σιγουριά αυτή στους μαθητές του.

Ο στόχος μου έγινε πραγματικότητα και σε ένα μήνα φεύγω για τη Βοστόνη. Η συμβουλή μου: όλα είναι δυνατά αν κανείς δουλεύει με συνέπεια και διεκδικεί αυτό που θέλει με επιμονή και ειλικρίνεια.