Η εμπειρία σπουδών εν μέσω κορονοϊού στην Ολλανδία!

Ο απόφοιτος του κέντρου μας Γιώργος Παπαθανασίου μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του απο τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία.

 

 

 

Πως είναι η εμπειρία σου από τις σπουδές στο πανεπιστήμιο του Groningen;

Είμαι ευχαριστημένος από το Πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα που ακολουθώ. Παρά το γεγονός ότι ο κορονοϊός έχει αλλάξει τον τρόπο διδασκαλίας, έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να γίνονται μαθήματα υψηλού επιπέδου. Τα μαθήματα μπορεί να είναι απαιτητικά, όμως προσφέρουν πολλές δραστηριότητες και εργασίες που σε βοηθούν τόσο να κατανοήσεις το αντικείμενο όσο και να έρθεις σε επαφή με άλλους φοιτητές. Επίσης πέρα των μαθημάτων το Πανεπιστήμιο του Groningen προσφέρει μαθήματα ξένων γλωσσών και πολλά σεμινάρια που αφορούν την εργασία στην Ολλανδία, το πως μπορείς να κάνεις αιτήσεις για πρακτικές, πως να γράψεις ένα cover letter και ένα βιογραφικό, καθώς και συμβουλές στο πως να χειριστείς μια συνέντευξη. Επίσης η συνεργασία του Πανεπιστημίου με άλλους φοιτητικούς οργανισμούς δίνει την ευκαιρία για περισσότερες δραστηριότητες και ευκαιρίες που χτίζουν τις βάσεις για επαγγελματική αποκατάσταση στο μέλλον. Το Πανεπιστήμιο του Groningen είναι μια πολύ καλή επιλογή για κάθε φοιτητή που θέλει να σπουδάσει στην Ολλανδία.

Πως διαμορφώθηκε το πανεπιστημιακό πρόγραμμα τη περίοδο του κορονοΐου και πως εσύ προσαρμόστηκες σε αυτό;

Επειδή οι εγκαταστάσεις και τα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου έχουν κλείσει, οι διαλέξεις γίνονται διαδικτυακά μέσω ενός προγράμματος που παρέχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πανεπιστημίου. Υπάρχουν βέβαια και μαθήματα όπου οι διαλέξεις έχουν καταγραφεί μέσω κάμερας από τους καθηγητές και μπορεί κανείς οποιαδήποτε στιγμή να τις παρακολουθήσει ξανά. Φυσικά και οι διαδικτυακές διαλέξεις καταγράφονται ώστε να μπορεί κανείς να τις παρακολουθεί ξανά. Επίσης οι εξετάσεις έχουν αλλάξει και διεξάγονται είτε ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας είτε με τη μορφή take-home exam, όπου είναι σε μορφή ερωτήσεων ή εργασιών και πρέπει να παραδοθούν σε συγκεκριμένο διάστημα. Μπορεί το διαδικτυακό μάθημα να μην αντικαθιστά εξ’ ολοκλήρου μια κανονική διάλεξη και να απαιτείται περισσότερο διάβασμα από τον φοιτητή, όμως εφαρμόζοντας ένα σωστό πρόγραμμα παρακολουθώντας τις διαλέξεις πολλές φορές και διαβάζοντας την διδακτική ύλη του βιβλίου μπορεί να ανταποκριθεί ο κάθε φοιτητής. Παίρνει λίγο χρόνο να εξοικειωθεί κανείς, όμως και οι καθηγητές είναι πάντα διαθέσιμοι να επιλύουν απορίες, ενώ κάνουν αρκετά Q&A.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα στην οποία σπουδάζεις αυτή την περίοδο λόγω κορονοΐού;

 H χώρα έχει θέματα με τον ιό και κυρίως στα νότια. Επίσης υπάρχει για την ώρα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 4.30 τα ξημερώματα, η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Όμως τα κρούσματα έχουν μειωθεί αρκετά και θα υπάρξει και ακόμα μεγαλύτερη μείωση με την απαγόρευση. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική αλλά μόνο σε κλειστούς χώρους. Οπουδήποτε έξω μπορείς να κυκλοφορήσεις χωρίς μάσκα. Τα μαγαζιά, τα εστιατόρια και τα μπαρ ακόμα είναι κλειστά, αλλά προβλέπεται ότι στις αρχές Μαρτίου θα χαλαρώσουν τα μέτρα.

Τι θα συμβούλευες κάποιον ο οποίος θέλει να κάνει μεταπτυχιακό στην Ολλανδία, τι θα πρέπει να προσέξει στη διαδικασία των αιτήσεων;

Αν κάτι θα πρέπει να προσέχει είναι τα έγγραφα τα οποία διαφέρουν από πρόγραμμα σε πρόγραμμα και από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα στη δική μου περίπτωση το Πανεπιστήμιο του Groningen ήθελε υποχρεωτικά να στείλεις συστατικές από 2 καθηγητές, ενώ το GMAT ήταν υποχρεωτικό μόνο για όσους δεν είναι από χώρες της Ε.Ε. Φυσικά, οδηγίες υπάρχουν στις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων, ενώ πάντα τα πανεπιστήμια μπορούν να σου λύσουν απορίες μέσω e-mail. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αν ο υποψήφιος ή υποψήφια επιθυμεί να έρθει στην Ολλανδία, παρά το γεγονός ότι μπορεί να κάνει τα μαθήματα πλέον και από την Ελλάδα, καλό είναι να ψάξει από νωρίς για σπίτι. Μπορεί ο κορονοϊός να έχει επηρεάσει τη ζωή στην Ολλανδία, αλλά το να βρεις σπίτι παραμένει δύσκολο.

Γιώργος Παπαθανασίου

* Στο κέντρο σπουδών Κουτσοδόντης έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε τους μαθητές μας σε επικοινωνία με αποφοίτους μας οι οποίοι έγιναν δεκτοί στα πανεπιστήμια της επιλογής τους, προκειμένου να κάνουν ερωτήσεις, να δεχτούν συμβουλές ή απλά να μάθουν περισσότερα σχετικά με την εμπιρεία τους στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.