Η εμπειρία σπουδών στην Δανία σε καιρό πανδημίας!

Η απόφοιτος Gmat & Ielts του κέντρου μας Αθηνά Χρήστου μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της απο τις σπουδές στο πανεπιστήμιο της Κοπενχάγης όπου έγινε δεκτή με την υποστήριξη της εξειδικευμένης Admissions Counselor του κέντρου μας :

  • Πως είναι η εμπειρία σου απο τις σπουδές στο πανεπιστήμιο της Κοπενχάγης;

Γενικά είμαι αρκετά ευχαριστημένη. Σίγουρα υπάρχουν σημεία βελτίωσης αλλά πραγματικά είμαι περισσότερο ευχαριστημένη σε σύγκριση με την εμπειρία μου στην Ελλάδα χωρίς αυτό να μειώνει τα ελληνικά πανεπιστήμια, κατά κύριο λόγο γιατί όλη δανέζικη κουλτούρα είναι πιο κοντά σε εμένα προσωπικά. Στην αρχή, ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ στον νέο τρόπο εκπαίδευσης και μάλιστα ήταν αρκετά απαιτητικό γιατί ένιωθα ένα βήμα πιο πίσω σε σχέση με άλλα παιδιά πχ από γερμανικά πανεπιστήμια. Παρόλα αυτά, με προσπάθεια και με βοήθεια και από συμφοιτητές και φίλους μου η εμπειρία έγινε πιο “ανώδυνη”. Επίσης, κάτι που δεν ξέρουν πολλοί για το δανέζικο σύστημα εκπαίδευσης είναι ότι έχουν διαφορετικό τρόπο βαθμολόγησης και πολλές από τις εξετάσεις είναι προφορικές. Τέλος, τα περισσότερα αν όχι όλα τα μεταπτυχιακά διαρκούν δύο έτη και είναι δωρεάν για άτομα της ευρωπαϊκής ένωσης.

  • Πως διαμορφώθηκε το πανεπιστημιακό πρόγραμμα τη περίοδο του κορονοΐου και πως εσύ προσαρμόστηκες σε αυτό;

Είμαστε από τους πιο τυχερούς γιατί ακόμη μέχρι και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου κάναμε μαθήματα στο campus. Από τη στιγμή που άλλαξε αυτό και μεταφέρθηκαν όλα μέσω zoom, το πρόγραμμα μας παρέμεινε ακριβώς το ίδιο απλά όλα τα μαθήματα γινόντουσαν διαδικτυακά και καθώς ένα απο τα μαθήματα ήταν αρκετά διαδραστικό, οι καθηγητές προσπαθούσαν να μας βάζουν σε break out rooms στο zoom ώστε να διατηρήσουν τους ίδιους ρυθμούς με τη διαδραστικότητα που είχαμε μέσα στο περιβάλλον της τάξης. Επίσης, ακυρώθηκαν οι εκδρομές που είχαμε και σαν μαθήματα (πχ σε δάση για μελέτη) αλλά και γενικά σαν μεταπτυχιακοί φοιτητές (για κοινωνικοποίηση). Τέλος, ένας από τους θεσμούς όλων των campus του πανεπιστήμιου είναι τα friday bars που είναι μπαρ σε κάθε campus που λειτουργούν με εθελοντές και είναι μέρη για μετά τα μαθήματα όπου μαζεύονται όλοι για να κοινωνικοποιηθούν αλλά δυστυχώς αυτά ήταν κλειστά από την αρχή λόγω covid.

  • Σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα στην οποία σπουδάζεις αυτή την περίοδο λόγω κορονοΐού;

Δυστυχώς, η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη όπως άλλωστε συμβαίνει παντού στην Ευρώπη. Στην Κοπεγχάγη έχουμε lockdown τη δεδομένη στιγμή αλλά όχι όπως είναι στην Ελλάδα. Δηλαδή, μπορούμε να βγούμε έξω ελεύθερα απλά πρέπει να είμαστε μέχρι 5 άτομα. Τα μαγαζιά λιανικής, τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπαρ είναι κλειστά. Καθώς και τα πανεπιστήμια/βιβλιοθήκες το ίδιο. Με λίγα λόγια όλοι οι κλειστοί χώροι. Προς το παρόν με αυτά που ξέρουμε το lockdown έχει παραταθεί μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

  • Τι θα συμβούλευες κάποιον ο οποίος θέλει να κάνει μεταπτυχιακό στη Κοπενχάγη , τι θα πρεπει να προσέξει στη διαδικασία των αιτήσεων;

Η γενική συμβουλή μου θα ήταν να ψάξει καλά το μεταπτυχιακό που θέλει, να δει ακριβώς πώς διεξάγονται τα μαθήματα γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα και γενικότερα η κουλτούρα και παιδεία της Δανίας είναι αρκετά διαφορετική από αυτή της Ελλάδος. Όσον αφορά τις αιτήσεις, αυτό που πρέπει κανείς να προσέξει είναι ότι η προθεσμία είναι πολύ νωρίς σε σχέση με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Όμως, είναι πολύ βοηθητικοί οπότε δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να διστάσει να ρωτήσει κανείς ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια.

* Στο κέντρο σπουδών Κουτσοδόντης έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε τους μαθητές μας σε επικοινωνία με αποφοίτους μας οι οποίοι έγιναν δεκτοί στα πανεπιστήμια της επιλογής τους, προκειμένου να κάνουν ερωτήσεις, να δεχτούν συμβουλές ή απλά να μάθουν περισσότερα σχετικά με την εμπιρεία τους στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Για να ενημερωθείτε για τις Υπηρεσίες Αιτήσεων του Κέντρου μας πατήστε εδώ