Η εμπειρία στο HEC

 

Ο απόφοιτός μας Αλέξανδρος Κλημεντίδης (GMAT 700 & IELTS 8), ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο MSc in International Management του HEC, μοιράζεται την εμπειρία του μαζί μας, δίνοντας πληροφορίες και συμβουλές σε όσους θα ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

 

1. Ποια ήταν η διαδικασία των αιτήσεων και ποια σημεία θεωρείς ότι χρειάζονται προσοχή?

Η διαδικασία αιτήσεων είναι η ακόλουθη:

Κάνεις εγγραφή ηλεκτρονικά, μετά την οποία κατευθύνεσαι στο portal του πανεπιστημίου για να συμπληρώσεις την αίτηση. Η αίτηση δε θέλει cover letter αλλά περιλαμβάνει ορισμένες ερωτήσεις, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για τη διαδικασία. Περιλαμβάνουν θέματα όπως γιατί εμάς, τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου, γιατί finance ή management κτλπ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν εντέλει περάσει ο αιτών στο επόμενο στάδιο της συνέντευξης, είναι πολύ πιθανό να ερωτηθεί πάνω σε αυτά που έγραψε. Π.χ αν γράψεις ότι ακολουθείς τα χρηματιστήρια κτλπ, θα ερωτηθείς σίγουρα για αυτό (i.e. ή δε λες πράγματα που δεν ισχύουν, ή τα προετοιμάζεις πολύ καλά).

Αν περάσεις στο επόμενο στάδιο (η μεγάλη πλειοψηφία κόβεται εδώ), τότε έρχεται η συνέντευξη. Πλέον στο Panel είναι και ένας φοιτητής, σε αντίθεση με τη χρονιά μου που ήταν μόνο Professionals και Academics. Οι ερωτήσεις είναι κυρίως fit (γιατί εμάς, γιατί finance, τι θέλεις να κάνεις μετά και πως θα σε βοηθήσει το πρόγραμμα). Θέλουν να δουν ότι είσαι Motivated να πας εκεί και ξέρεις πόσο intense είναι το πρόγραμμα. Είναι λοιπόν πολύ καλό μέσω linkedin να έχεις επικοινωνήσει με παιδιά από προηγούμενα έτη ώστε να τα αναφέρεις και να δείξεις ότι έχεις κάνει την έρευνά σου. Μετά, ανάλογα το background σου μπορεί να σου κάνουν κάποιες τεχνικές – αλλά αρκετά basic – ερωτήσεις πάνω στο finance (i.e τι είναι WACC, τι είναι costofequity κτλπ).

Γενικά αν φτάσεις στο στάδιο της συνέντευξης, αν δείξεις ότι είσαι motivated να πας εκεί, ότι είσαι ένα άτομο με προσωπικότητα που δεν είναι financeshark κτλπ, έχεις πολλές πιθανότητες να εισαχθείς. Οι ερωτήσεις fit τύπου είναι vital για το HEC και πρέπει να είσαι πολύ καλά προετοιμασμένος για να τις απαντήσεις.

 

 

2. Πώς ήταν η εμπειρία σου στο HEC?

Αυτό εξαρτάται από το τι επιδιώκεις. Προσωπικά πέρασα αρκετά καλά, όσο δύσκολο και αν ήταν το πρόγραμμα.

Γενικά το πρόγραμμα τεχνικά σε προετοιμάζει πολύ καλύτερα από τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, κάτι που φαίνεται τώρα στην πρακτική μου στο Investment Banking. Το πανεπιστήμιο δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην εύρεση δουλειάς και έχει πολύ καλή φήμη στο Λονδίνο.

Είναι heavily focused σε consulting και κυρίως investment banking (προσωπικά θεωρώ ότι θα είναι waste of money να πας εκεί αν θες να εργαστείς σε finance and accounting σε μια πολυεθνική κατευθείαν – εννοείται μπορεί μετά να αποφασίσεις ότι αυτό θες, αλλά μια πρακτική στο investment banking ή στο consulting είναι Must μέσα από αυτό το πανεπιστήμιο).

Το πανεπιστήμιο είναι έξω από το Παρίσι με αποτέλεσμα να παίρνει περίπου 1 ώρα η μετακίνηση, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα βολικό. Οι φοιτητές σαν άτομα είναι κατά κύριο λόγο καλοί αλλά εννοείται θα βρεις και άτομα που είναι εντελώς focused στο finance και είναι μονόπλευροι. Πάντως άτομα να κάνεις καλή παρέα εννοείται πως θα βρεις. Το campus experience προσωπικά μου άρεσε και βοηθάει στο δέσιμο με τους συμφοιτητές, ιδιαίτερα στο πρώτο term (Sept-Dec) όπου είναι πραγματικά δύσκολο.

Γενικά είχα μια καλή εμπειρία, η οποία – αν τη δεις από την πλευρά επαγγελματικής αποκατάστασης – άξιζε και με το παραπάνω.

Απλά πρέπει να έχει υπόψη του ο υποψήφιος ότι δεν είναι σαν άλλα πανεπιστήμια. Δεν έχεις χρόνο να κάθεσαι και να καλοπερνάς, ειδικά μέχρι Δεκέμβριο. Οπότε εξαρτάται από το στόχο που θέλει να πετύχει κανείς.

 

3. Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα σπουδών International Management στο HEC?

Θα συμβούλευα να σκεφτεί καλά γιατί θέλει το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και τι ψάχνει στις σπουδές του. Αν ψάχνει ένα σχετικά μέτριας δυσκολίας πρόγραμμα που θα αφήνει χρόνο να δεις το Παρίσι και να περάσεις καλά, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί.

Αν στόχος είναι να εφοδιαστεί με ένα brand name που θα του ανοίξει τις πόρτες σε όλη την Ευρώπη και Αμερική σε investment banks, consulting firms και μεγάλες πολυεθνικές, τότε αυτό είναι το πανεπιστήμιο για αυτόν (και ειδικά το MSc International Finance και Grand Ecole – Master in Management).