Σπουδές στην Αγγλία

Με περισσότερους από 500.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τον 2ο – μετά την Αμερική – προορισμό για σπουδές. Αυτό οφείλεται κυρίως στα φημισμένα αγγλικά πανεπιστήμια, 71 εκ των οποίων βρίσκονται και φέτος στην κατάταξη QS World University Rankings® 2018, ενώ 4 εξ’ αυτών βρίσκονται στα 10 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Παρ’ όλη την αβεβαιότητα που ακολούθησε το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 σχετικά με την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, τα αγγλικά πανεπιστήμια συνεχίζουν την προσπάθεια προσέλκυσης φοιτητών από την ΕΕ και όλο τον κόσμο.

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο διαφέρει ως ένα βαθμό μεταξύ Αγγλίας, Ουαλίας, Σκωτίας και Βόρειας Ιρλανδίας, σε γενικές γραμμές όμως το εκπαιδευτικό σύστημα είναι το ίδιο. Πλην της Σκωτίας, όπου οι προπτυχιακές σπουδές διαρκούν 4 έτη, στις υπόλοιπες περιοχές η φοίτηση είναι τριετής, οδηγώντας στην απόκτηση πτυχίου (Bachelor). Υπάρχουν επίσης και fast-track προπτυχιακά προγράμματα διετούς φοίτησης, καθώς επίσης και προγράμματα που διαρκούν τέσσερα έτη, στα οποία η ολοκλήρωση των σπουδών συνεπάγεται και την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης. Αν κάποιος επιλέξει να τα παρακολουθήσει ξεχωριστά, η διάρκεια ενός μεταπτυχιακού προγράμματος μπορεί να είναι ένα ή δύο έτη, ενώ για ένα διδακτορικό απαιτούνται τουλάχιστον 3 έτη.

[spacer]

[spacer]

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

[spacer]

University of Cambridge: κατέχοντας την πέμπτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και ιδρυθέν το 1204, έχει μακρά και πλούσια ιστορία. Αριθμεί περίπου 18.500 φοιτητές (63% προπτυχιακούς και 37% μεταπτυχιακούς), 7.000 εκ των οποίων προέρχονται από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στους αποφοίτους του συγκαταλέγεται ο Sir Isaac Newton, Βρετανός φυσικός και “πατέρας” της βαρύτητας, ο μαθηματικός Stephen Hawking, κ.α. Κατέχει επίσης την πέμπτη θέση στην κατάταξη εργασιακής απασχόλησης αποφοίτων, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία καλύτερα στους τομείς της Αγγλικής γλώσσας & λογοτεχνίας, ιστορίας, γεωγραφίας, σύγχρονων γλωσσών, μηχανικής, φυσικών επιστημών κ.α.

University of Oxford: κατέχει την έκτη θέση παγκοσμίως και την όγδοη σε εργασιακή απασχόληση αποφοίτων, με περίπου 20.000 φοιτητές ετησίως (56% για προτπυχιακά και 44% για μεταπτυχιακά προγράμματα), πάνω από 7.000 διεθνείς φοιτητές και 6.750 άτομα προσωπικό. Θεωρείται το καλύτερο πανεπιστήμιο παγκοσμίως στους τομείς της Αγγλικής γλώσσας και λογοτεχνίας, γεωγραφίας, αρχαιολογίας, ανατομίας & φυσιολογίας, τεχνών και ανθρωπιστικών επιστημών.

UCL (University College London): αποτελεί ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως διεπιστημονικά πανεπιστήμια και φημίζεται για την ποιότητα της έρευνας και της διδασκαλίας του. Φιλοξενεί κέντρα διδασκαλίας σε τομείς όπως η ιατρική, οι γλώσσες, η μονική, η μηχανική, η ιστορία, η αστροφυσική κ.α. Εδώ προωθείται η διεπιστημονική μελέτη και η αντίληψη ότι όλοι οι τομείς σπουδών μπορούν να αλληλοεμπλουτιστούν. Στο δυναμικό του πανεπιστημίου περιλαμβάνονται 29 υποψήφιοι βραβείων Nobel. Οι διεθνείς φοιτητές αποτελούν σχεδόν το 50% των φοιτητών του και προέρχονται από περισσότερες από 150 χώρες, δίνοντάς του τη φημισμένη κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του. Η ενσωμάτωση μιας παγκόσμιας προοπτικής στη διδασκαλία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για σπουδές στο εξωτερικό για ένα εξάμηνο ή ένα έτος (περίπου το 25% των φοιτητών περνούν κάποιο χρόνο σε άλλη χώρα στα πλαίσια απόκτησης του πτυχίου τους).

Imperial College London: Κατέχοντας την 8η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της QS, αποτελεί μοναδικό πανεπιστημιακό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου, εστιάζοντας αποκλειστικά στους τομείς των επιστημών, της μηχανικής, της ιατρικής και των επιχειρήσεων. Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία των σπουδών στο Imperial College είναι ότι οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με παγκοσμίου βεληνεκούς ερευνητές, οι οποίοι φημίζονται για την καινοτομία και την επιρροή τους παγκοσμίως στους διαφόρους τομείς έρευνας. Με πολυάριθμους υποψηφίους και νικητές βραβείων Nobel αλλά και άλλων γνωστών φορέων – μεταξύ του προσωπικού του, που αποτελούν απόδειξη της συνεισφοράς τους στους αντίστοιχους τομείς, καταφέρνει να προσελκύει φοιτητές αλλά και διδακτικό προσωπικό από όλο τον κόσμο.

King’s College London: βρίσκεται μεταξύ των 25 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου και έχει περίπου 27.000 φοιτητές (10.500 εκ των οποίων τελειόφοιτοι) από 150 χώρες και περίπου 6.800 άτομα προσωπικού, αποτελώντας έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για σπουδές τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο (36% για μεταπτυχιακά και 64% για προπτυχιακά προγράμματα). Φημίζεται για τη διδασκαλία και την καινοτόμο έρευνά του, με το 84% αυτής να χαρακτηρίζεται πρωτοπόρα και ηγετική από αντίστοιχους φορείς. Διακρίνεται σε τομείς όπως η νομική, οι ανθρωπιστικές επιστήμες, η οδοντιατρική, η ψυχιατρική, η μαιευτική, οι κοινωνικές επιστήμες κ.α. Έχει διαδραμματίσει μείζονα ρόλο σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής, όπως είναι η ανακάλυψη της δομής του DNA, η ανάπτυξη του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης, των κινητών και των radar.

University of Edinburgh: Συγκαταλέγεται στα 50 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου τα τελευταία χρόνια και φέτος βρίσκεται στην 23η θέση της κατάταξης, με περίπου 28.000 φοιτητές (28% μεταπτυχιακοί – 72% προτπυχιακοί) και 4.000 προσωπικό από 137 χώρες του κόσμου. Διαθέτει ένα μεγάλο εύρος σπουδών (500 προπτυχιακά, 300 master, 135 ερευνητικά προγράμματα) με διάφορες δυνατότητες παρακολούθησης (από οn-campus προγράμματα μέχρι on-line part-time σπουδές). Η δυναμική του έρευνα έχει οδηγήση στην ανακάλυψη του χλωροφορμίου ως αναισθητικού και του σωματιδίου “Μποζόνιο του Higgs”, καθώς και καινοτομιών όπως η Dolly το πρόβατο, το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό που προήλθε από ενήλικο σωματικό κύτταρο.

University of Manchester: Προσφέρει περισσότερα από 1000 προγράμματα (foundation courses, bachelor’s degrees, master’s programs, PhDs & MBAs) στους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών, των επιχειρήσεων, της επιστήμης και της μηχανικής. Πρωτοπορεί σε θέματα καινοτομίας και ανάμεσα στους αποφοίτους και το προσωπικό του συμπεριλαμβάνονται 25 νικητές βραβείων Nobel. Αξίζει να αναφερθεί η συμβολή του στην ανάπτυξη του πρώτου υπολογιστή το 1948 και η διάσπαση του ατόμου από τον Rutherford το 1917. Στις μέρες μας βρίσκεται στο προσκήνιο όσον αφορά στην έρευνα θεραπειών για ασθένειες που απειλούν τη ζωή, καθώς επίσης και στους τομείς των επιστημών και της μηχανικής. Έχει το μεγαλύτερο ποσοστό διεθνών φοιτητών μεταξύ των πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου (25%), προερχομένων από 180 χώρες, προσφέροντας πολλές υποτροφίες σε υποψηφίους μεταπτυχιακών προγραμμάτων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 27% του συνόλου των περίπου 37.000 φοιτητών.

London School of Economics and Political Science (LSE): το παγκοσμίου φήμης στον τομέα των κοινωνικών επιστημών πανεπιστήμιο κατέχει την 35η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της QS και ξεχωρίζει στους τομείς της έρευνας και της διδασκαλίας, με τους αποφοίτους του να συνεισφέρουν στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Έχει διακριθεί σε πολυάριθμους τομείς, όπως κοινωνική πολιτική, αναπτυξιακές σπουδές, πολιτική, επικοινωνία και μέσα, ανθρωπολογία, λογιστική & χρηματοοικονομική, γεωγραφία, ιστορία, φιλοσοφία, οινομικά, επιχειρήσεις και Management, ψυχολογία, στατιστική. Οι απόφοιτοί του προσβλέπουν σε εξαιρετικές ευκαιρίες καριέρας, συμμετέχοντας σε ένα παγκόσμιο δίκτυο με αναγνωρισμένο κύρος.

[spacer]

[spacer]

ΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΔΙΔΑΚΤΡΑ – VISA

[spacer]

Αιτήσεις: Όλες οι αιτήσεις για προπτυχιακά προγράμματα διεκπεραιώνονται από το UCAS (University and College Admissions Service), τόσο για τους εγχώριους όσο και για τους διεθνείς φοιτητές. Απαιτείται εγγραφή στην αντίστοιψη ιστοσελίδα του UCAS, όπου αναφέρονται κοι όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και ένας οδηγός για διεθνείς φοιτητές.

Στα μεταπτυχιακά προγράμματα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο υποψήφιος θα πρέπει να κάνει την αίτησή του απευθείας στο πανεπιστήμιο της επιλογής του, αφού προηγουμένως έχει ελέγξει τις προϋποθέσεις εισαγωγής. Συνήθως, στην αίτηση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μεταφρασμένα αντίγραφα πτυχίου ή/και αναλυτικής βαθμολογίας, ένα βιογραφικό, δύο συστατικές επιστολές, ένα αποδεικτικό γλωσσομάθειας (IELTS/TOEFL) και ένα “Personal Statement”, όπου ο υποψήφιος φοιτητής θα πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο έχει επιλέξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών.

Δίδακτρα: Τα δίδακτρα των προγραμμάτων διαφέρουν αναλόγως με τη χώρα προέλευσης του εκάστοτε φοιτητή. Οι φοιτητές που προέρχονται από χώρες εντός ΕΕ πληρώνουν τα ίδια συνήθως δίδακτρα με τους εγχώριους φοιτητές, ενώ όσοι προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ συνήθως καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά. Μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα δημιουργήθηκε αναταραχή σχετικά με τα ποσά των διδάκτρων για τους υπάρχοντες διεθνείς φοιτητές, όμως πολλά ιδρύματα έχουν δηλώσει πως θα τα διατηρήσουν στα τρέχοντα δεδομένα για όσους φοιτητές βρίσκονται ήδη σε κάποιο πρόγραμμα. Στο εκάστοτε ποσό των διδάκτρων θα πρέπει να συνυπολογισθεί και το κόστος διαβίωσης για όσους ενδιαφέρονται για σπουδές στην Αγγλία, το οποίο υπολογίζεται περίπου στις 12.000£ ετησίως. Υπάρχουν όμως δυνατότητες χορήγησης υποτροφιών, χορηγιών, δανείων κλπ. σε διεθνείς φοιτητές που καλύπτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις κατά περίπτωση.

Επίσης, όλοι οι διεθνείς φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα πλήρους παρακολούθησης τουλάχιστον έξι μηνών δικαιούνται να χρησιμοποιήσουν την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS), η οποία παρέχει δωρεάν εγγραφή και διαβούλευση με έναν γιατρό του NHS ή νοσοκόμα, δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη όταν παραπέμπεται από τον θεράποντα ιατρό και μια τυποποιημένη χρέωση για κάθε είδος συνταγογραφούμενου φαρμάκου (εκτός από την Ουαλία και τη Σκωτία όπου οι συνταγές είναι δωρεάν).

VISA: Αναλόγως με το χρόνο διαμονής του στη χώρα, κάθε φοιτητής θα πρέπει να εκδόσει την ανάλογη άδεια παραμονής:

  • Short-term study visa: για φοιτητές άνω των 18 ετών σε βραχυπρόθεσμα προγράμματα έως και 6 μηνών, με δυνατότητα παράτασης ως τους 11 μήνες,

  • Tier 4 (Child) student visa: για άτομα 4-17 ετών που θέλουν να φοιτήσουν σε κάποιο ανεξάρτητο εκπαιδευτικό ίδρυμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,

  • Tier 4 (General) student visa: για άτομα 16 ετών και άνω.

Τα περισσότερα προγράμματα σπουδών παρέχουν βοήθεια στη διαδικασία έκδοσης άδειας παραμονής, η οποία μπορεί να γίνει έως και 3 μήνες νωρίτερα από την έναρξη μαθημάτων, αναλόγως με τη χώρα προέλευσης κάθε υποψηφίου. Στις προϋποθέσεις έκδοσης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  • Διαβατήριο

  • Πρόσφατη φωτογραφία

  • ‘Confirmation of Acceptance for Studies’ (CAS) από το ίδρυμα φοίτησης

  • Αποδεικτικό επάρκειας της Αγγλικής γλώσσας από επίσημο φορέα

  • Αποδεικτικό οικονομικής στήριξης κατά τη διάρκεια των σπουδών, από όπου θα προκύπτει η κάλυψη των διδάκτρων, διαμονής και διαβίωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί από τον υποψήφιο να προσκομμίσει επιπρόσθετα έγγραφα, να περάσει από κάποια συνέντευξη ή κάποιο βιομετρικό τεστ ή και αποδεικτικά εμβολιασμού κατά συγκεκριμμένων ασθενειών.

(Πηγή: topuniversities.com)

Το Κέντρο Σπουδών Κουτσοδόντης με πάνω από 30.000 επιτυχίες προετοιμάζει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές για προγράμματα σε όλο τον κόσμο. Η εξειδικευμένη σύμβουλος του Κέντρου μας αναλαμβάνει να σας βοηθήσει σε όλη την διαδικασία των αιτήσεών σας βήμα-βήμα. Για να ενημερωθείτε για τις Υπηρεσίες Αιτήσεων του Κέντρου μας πατήστε εδώ.