Σπουδές στην Αμερική

Με περισσότερα από 150 πανεπιστήμια στις κατατάξεις της QS και περισσότερους από 1.000.000 φοιτητές, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελούν έναν ελκυστικό προορισμό για σπουδές. Οι δημοφιλέστερες πόλεις για σπουδές είναι η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και το Τέξας, ενώ οι πιο δημοφιλείς τομείς σπουδών είναι η μηχανική, οι επιχειρήσεις και το management, τα μαθηματικά και η επιστήμη υπολογιστών.

Τα υψηλά κριτήρια των αμερικάνικων πανεπιστήμιων μπορεί να είναι ο βασικότερος, όχι όμως και ο μόνος λόγος που προσελκύουν πλήθος φοιτητών από όλο τον κόσμο. Οι επιλογές που προσφέρει αυτή η χώρα είναι πολυάριθμες και μπορούν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες καθενός. Ο αριθμός και η ποικιλία των αμερικάνικων πανεπιστημίων, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μεταπήδησης από το ένα πανεπιστήμιο στο άλλο χωρίς να χάνεται η προηγούμενη ακαδημαϊκή πορεία του φοιτητή ή χωρίς να χρειάζεται να ξεκινήσει πάλι από την αρχή, συνεισφέρουν στο να βρει ο καθένας το πρόγραμμα που του ταιριάζει. Αναλόγως με το αντικείμενο και το επίπεδο σπουδών, ίσως χρειαστεί να εξεταστείτε σε κάποιο τεστ, όπως είναι το SAT test για προπτυχιακές ή το GRE test για μεταπτυχιακές / διδακτορικές σπουδές.

Τα προπτυχιακά μαθήματα στο αμερικάνικο εκπαιδευτικό σύστημα συνήθως ολοκληρώνονται σε τέσσερα χρόνια. Το πρώτο μέρος των σπουδών συνήθως αφορά στην παρακολούθηση ενός ευρέος αντικειμένου προγράμματος σπουδών υποχρεωτικών μαθημάτων και μαθημάτων επιλογής, μετά το οποίο οι μαθητές επιλέγουν τον τομέα ή τους τομείς που θα ασχοληθούν εκτενώς, γνωστό ως “major”. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσετε και μια μικρότερη πιστοποίηση σπουδών παράλληλα με το “major” που διαλέγετε, γνωστή ως “minor”, είτε για να αυξήσετε τις γνώσεις σας αν σχετίζεται με το “major” που παρακολουθείτε, ή να εξερευνήσετε και έναν άλλο τομέα που σας ενδιαφέρει, αν δε σχετίζονται και τόσο άμεσα.

Το ακαδημαϊκό έτος στην Αμερική περιλαμβάνει δύο εξάμηνα, με το φθινοπωρινό να ξεκινά γύρω στα μέσα έως τέλη Αυγούστου και να λήγει τον Δεκέμβρη, ενώ το εαρινό διαρκεί από τον Ιανουάριο έως τον Μάη. Ανάλογα με τη χώρα προέλευσης κάθε φοιτητή, η έναρξη και η διάρκεια των δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων μπορεί να διαφέρει, οπότε συστήνεται να ελέγξετε τι ισχύει στη δική σας περίπτωση.

[spacer]

ΔΙΑΜΟΝΗ

Οι πιο δημοφιλείς πόλεις για διαμονή στην Αμερική είναι οι ακόλουθες:

Νέα Υόρκη: Γνωστή και ως το “Μεγάλο Μήλο” ή “η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται”, η Νέα Υόρκη αναφέρεται και ως η πρωτεύουσα του κόσμου. Οι ουρανοξύστες της, οι μουσικές σκηνές και τα fashion shows, τα πασίγνωστα κίτρινα ταξί της, τα φώτα της και το Broadway, είναι μόνο λίγα από τα πράγματα που την έχουν κάνει διάσημη. Το Columbia και το New York University είναι μόνο δύο από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης (#18 και #54 στην κατάταξη της QS World University Rankings 2018, αντιστοίχως).

Βοστώνη: με πανεπιστήμια όπως τα Massachusetts Institute of Technology (MIT), Harvard University, (#1 και #3 της κατάταξης QS, αντιστοίχως), Boston University (#81), Tufts University (#243), Boston College (#339t), Northeastern University (#346) και Brandeis University (#411-420), η Βοστώνη αποτελεί την ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να περιτριγυρίζονται από τους καλύτερους μαθητές και ακαδημαϊκούς του κόσμου. Φημίζεται επίσης για την σύγχρονη κλασική μουσική της, τις pub και τα club της, αλλά και την αγάπη της για τον αθλητισμό.

Σικάγο: η 3η πολυπληθέστερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών – μετά τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες – με 2,700,000 κατοίκους, είναι γνωστή για τους ουρανοξύστες, τη ζωντάνια και την εκλεκτικότητά της, τη μουσική και τη διανόησή της. Η γνωστή και ως “πόλη των ανέμων”, το 2015 φιλοξένησε πάνω από 52,000,000 τουρίστες εσωτερικού και εξωτερικού, καθιστώντας την μια από τις δημοφιλέστερες της Αμερικής. Ορισμένα από τα πανεπιστήμια της πόλης είναι το University of Chicago (#9), το Northwestern University (#28), το University of Illinois at Urbana-Champaign (#69), το University of Illinois, Chicago (UIC – #207), και το Illinois Institute of Technology (#395).

Σαν Φρανσίσκο: με δύο από τα καλύτερα και πιο περίβλεπτα πανεπιστήμια του κόσμου, το Stanford και το University of California, Berkeley (#2 και #28 αντιστοίχως), γεγονός που έχει συμβάλει τα μέγιστα στον πλούτο της περιοχής, αλλά και τη γνωστή σε όλους Silicon Valley, όπου εδράζονται εταιρείες όπως οι Apple, Facebook και Google, το Σαν Φρανσίσκο είναι επίσης ξακουστό για τις πρωτοποριακές βιοϊατρικές μελέτες του. Ο ήπιος καιρός, η φιλελευθερία και η διάθεση για πάρτι είναι ορισμένα μόνο από τα χαρακτηριστικά που την κατατάσσουν σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.

Λος Άντζελες: η “πόλη των αγγέλων”, φημισμένη για τη μουσική, την τηλεόραση και τις ταινίες της, βιομηχανίες στις οποίες βασίζεται ο πλούτος της, χαρακτηρίζεται επιπλέον από τον καλιφορνέζικο ήλιο, τις παραλίες και το συνεχές κυνήγι για το “τέλειο σώμα”. Παρ’ όλα αυτά, αν επιθυμείτε να γυμνάσετε και το πνεύμα εκτός από το σώμα, το University of California, Los Angeles (UCLA – #33) είναι ένα από τα πανεπιστήμια με κύρος που διαθέτει η περιοχή.

[spacer]

ΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΔΙΔΑΚΤΡΑ – VISA

Τα πανεπιστήμια της Αμερικής δε διαφοροποιούν το ποσό των διδάκτρων μεταξύ Αμερικανών φοιτητών και μη. Τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν χαμηλότερα δίδακτρα για τους φοιτητές εντός της πολιτείας στην οποία βρίσκονται σε σχέση με όλους τους άλλους, ενώ τα ιδιωτικά έχουν μια συγκεκριμένη τιμή για όλους. Ωστόσο, τα δίδακτρα ανά πανεπιστήμιο διαφέρουν πολύ. Οι σπουδές στην Αμερική σίγουρα κοστίζουν, τα περισσότερα πανεπιστήμια όμως παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το κόστος σπουδών που αφορά σε δίδακτρα, διαμονή, σίτιση κλπ. Επίσης, σε πολλά πανεπιστήμια μέρος από το κόστος των διδάκτρων μπορεί να καλυφθεί μέσω δωρεών, υποτροφιών, δανείων κτλ.

Η χρηματική ενίσχυση συνήθως εξαρτάται από δύο κριτήρια: το βαθμό και τις ανάγκες του φοιτητή. Στην πρώτη περίπτωση αξιολογείται η βαθμολογία του φοιτητή, οι αθλητικές διακρίσεις που ενδεχομένως έχει και άλλα αξιόλογα επιτεύγματά του, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, αξιολογείται η οικονομική κατάσταση του φοιτητή.

Αν και οι διεθνείς φοιτητές δεν αποτελούν δικαιούχους της ομοσπονδιακής οικονομικής ενίσχυσης που παρέχει το κράτος, πολλά πανεπιστήμια έχουν τη δική τους μορφή οικονομικής ενίσχυσης, βασιζόμενα στα ίδια κριτήρια. Επίσης, τα πανεπιστήμια Amherst, Yale, Princeton, MIT και Harvard προσφέρουν “τυφλές” εισαγωγές εγχώριων και διεθνών φοιτητών, όπου σε αυτή την περίπτωση οι φοιτητές γίνονται δεκτοί χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα αποπληρωμής των διδάκτρων, με το πανεπιστήμιο να δεσμεύεται στη συνέχεια ότι θα συνεισφέρει τα απαραίτητα για να μπορεί ο φοιτητής να παρακολουθεί.

Για να ελέγξετε αν είστε δικαιούχος κάποιας μορφής οικονομικής ενίσχυσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία ‘net price calculator’ που θα βρείτε σε όλες τις σελίδες των πανεπιστημίων της Αμερικής που σας ενδιαφέρουν (όλα τα αμερικάνικα πανεπιστήμια υποχρεούνται να παρέχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία).

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία των αιτήσεων για σπουδές στην Αμερική, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση σε κάθε ένα από τα πανεπιστήμια που σας ενδιαφέρουν. Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι οι αθλητικές εγγραφές και υποτροφίες ακολουθούν ένα λίγο διαφορετικό χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τις κανονικές εγγραφές, οπότε θα πρέπει να ελέγξετε τις προθεσμίες υποβολής αίτησης νωρίς (συνήθως 1-1 1/2 χρόνο πριν την εγγραφή σας στο πανεπιστήμιο).

Οι προϋποθέσεις εισαγωγής διαφέρουν ανά πανεπιστήμιο, τα περισσότερα όμως περιλαμβάνουν συνήθως ένα admission test ή essay, ένα από τα τεστ SAT ή ACT (στην περίπτωση προπτυχιακού προγράμματος) και συστατικές επιστολές από καθηγητές. Επίσης, τα περισσότερα πανεπιστήμια ζητούν και ένα αντίγραφο των βαθμών σας, καθώς και ένα personal statement. Με την αποδοχή σας εισάγεστε σε μια διεθνή βάση δεδομένων φοιτητών (Student and Exchange Visitor Information System – SEVIS), στέλνοντάς σας ένα αντίγραφο, του οποίου τις πληροφορίες θα πρέπει να ελέγξετε για την ακρίβειά τους. Το κόστος εγγραφής στη συγκεκριμένη υπηρεσία είναι $200, ορισμένα πανεπιστήμια όμως επιτρέπουν την δωρεάν εγγραφή. Σε κάθε περίπτωση, το πανεπιστήμιο στη συνέχεια θα σας δώσει το απαραίτητο έγγραφο (Form I-20) που θα πρέπει να προσκομίσετε στην πρεσβεία των ΗΠΑ κατά τη συνέντευξη για την άδεια παραμονής (visa).

Έκδοση visa: μετά την αποδοχή σας από το πανεπιστήμιο της επιλογής σας, θα πρέπει να αιτηθείτε για την F-1 non-immigrant visa. Για αυτό θα χρειαστεί να περάσετε από συνέντευξη από την τοπική πρεσβεία των ΗΠΑ, ακολουθώντας την εξής διαδικασία:

  • πληρώνετε το αντίτιμο των $160 για την αίτηση (Machine Readable Visa – MRV application fee), για το οποίο θα ενημερωθείτε από την πρεσβεία,

  • συμπληρώνετε ηλεκτρονικά το αντίστοιχο έντυπο (DS-160), επισυνάπτοντας μια φωτογραφία σας,

  • προσκομίζετε στη συνέντευξη αποδεικτικά της αποδοχής σας από το πανεπιστήμιο, της εξόφλησης των απαιτούμενων διδάκτρων και της συμπλήρωσης των απαιτούμενων εγγράφων, τα έντυπα Form I-20 ή Form DS-2019 και το διαβατήριό σας (ιδανικά να είναι σε ισχύ έως και 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας),

Η απόφαση έκδοσης visa έγκειται στην αρμοδιότητα του προξενικού υπαλλήλου και εξαρτάται από τρία πράγματα: τη δυνατότητά σας να χρηματοδοτήσετε τον εαυτό σας, να δείξετε ότι μπορείτε και θέλετε να επιστρέψετε στην πατρίδα σας μετά την αποφοίτησή σας (η έκδοση άδειας εργασίας είναι διαφορετική διαδικασία), και να αποδείξετε τα ακαδημαϊκά σας προσόντα, μεταξύ των οποίων συνήθως συμπεριλαμβάνεται και η απόδειξη επάρκειας αγγλικής γλώσσας, κάτι που θα σας χρειαστεί και κατά τη διαδικασία αίτησης στο πανεπιστήμιο.

Επιπλέον έγγραφα ίσως χρειαστούν προς απόδειξη της ακαδημαϊκής πορείας σας, της αναχώρησής σας από τις ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας και του τρόπου που θα καλύψετε τα έξοδά σας. Η πρεσβεία θα σας ενημερώσει για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί έως την έκδοση visa. Μπορείτε να την λάβετε το πολύ 120 μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων σας, η διαδικασία όμως μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα. Παρ’ όλα αυτά, για να εισέλθετε στη χώρα νωρίτερα από 30 μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων σας, θα χρειαστείτε άδεια επισκέπτη, γεγονός που ισχύει και για όσους κανονικά δεν χρειάζονται visa για σύντομη διαμονή στις ΗΠΑ.

[spacer]

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Η απόκτηση ενός διδακτορικού διπλώματος (PhD) αποτελεί όνειρο για πολλούς φοιτητές και ταυτόχρονα είναι το ανώτερο πτυχίο σε πολλά αμερικάνικα πανεπιστήμια στους περισσότερους τομείς σπουδών. Συνήθως αποτελείται από τρεις φάσεις, η πρώτη εκ των οποίων απαιτεί 1-3 χρόνια για την ολοκλήρωσή της και ακολουθείται από μια προκαταρκτική και περιεκτική εξέταση, ή μια σειρά εξετάσεων, που βασίζονται στο εύρος και όχι στο βάθος των γνώσεων. Για τη σύνθεση μιας ουσιαστικής και πρωτότυπης συνεισφοράς στην ανθρώπινη γνώση υπό μορφή διδακτορικής διατριβής, απαιτούνται επιπλέον 2-8 χρόνια. Ανάλογα με το πεδίο σπουδών, απαιτούνται 4-8 χρόνια μετά το πτυχίο για την ολοκλήρωση ενός διδακτορικού τίτλου, με το χρόνο να μειώνεται κατά 1-2 έτη στην περίπτωση που κάποιος έχει ήδη ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης.

Διδακτορικούς τίτλους σπουδών απονέμουν 282 πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, τα κριτήρια εισαγωγής και η αυστηρότητα των ακαδημαϊκών προγραμμάτων των οποίων διαφέρουν μεταξύ τους. Με βάση την προηγούμενη ερευνητική εμπειρία, το ενδιαφέρον για το διδακτορικό δίπλωμα και τα προπτυχιακά μαθήματα, οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν μέρος στον κατάλογο των πανεπιστημίων που προσφέρουν αυτά τα προγράμματα. Οι κατατάξεις NRC βοηθούν τους υποψηφίους να κάνουν μια καλή επιλογή.

Οι προϋποθέσεις για την εκπόνηση μιας διδακτορικής διατριβής περιλαμβάνουν τα εξής:

  • τη συγγραφή ενός Statement of Purpose για τα πανεπιστήμια στα οποία θα αιτηθείτε, από το οποίο θα πρέπει να διαφαίνεται η σχέση μεταξύ σας, του προγράμματος σπουδών και των καθηγητών,

  • ένα GRE score, καθώς και αποδεικτικό εξετάσεων επάρκειας αγγλικής γλώσσας και GRE Subject tests, όπου ζητούνται, τα οποία όσο υψηλότερα είναι τόσο αυξάνουν τις πιθανότητες επιλογής σας,

  • συστατικές επιστολές, που να συμπεριλαμβάνουν τον σκοπό του διδακτορικού και μια έκθεση βασισμένη σε αυτό,

  • αποδεικτικό επάρκειας αγγλικής γλώσσας (βαθμολογία IELTS ή TOEFL ή Cambridge)

  • βιογραφικό σημείωμα.

Οι διδακτορικοί φοιτητές των πανεπιστημίων των ΗΠΑ δικαιούνται απαλλαγή διδάκτρων και ετήσια επιδότηση. Στην περίπτωση που το πανεπιστήμιο δεν προσφέρει άμεση χρηματοδότηση ή υποτροφία σε έναν υποψήφιο, τότε έχει την επιλογή να αμείβεται μέσω ερευνητικών καθηκόντων.

[spacer]

(Πηγή: www.topuniversities.com, www.idp.com)

Για να ενημερωθείτε για τις Υπηρεσίες Αιτήσεων του Κέντρου μας πατήστε εδώ