Σπουδές στο εξωτερικό – Συχνές ερωτήσεις

1. Γιατί να σπουδάσω στο εξωτερικό?

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιλέξει κάποιος τις σπουδές σε μια χώρα του εξωτερικού. Για τους περισσότερους φοιτητές που το κάνουν, ο συνδυασμός ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας ακαδημαϊκού προγράμματος, η γνωριμία με έναν άλλο τρόπο ζωής, η δυνατότητα απόκτησης μιας πιο παγκοσμιοποιημένης οπτικής και η επέκταση των εργασιακών δυνατοτήτων τους, αποτελούν τους βασικότερους λόγους επιλογής ενός προγράμματος σπουδών σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

2. Ποια χώρα να επιλέξω?

Η επιλογή της χώρας προορισμού για σπουδές μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη υπόθεση, όσο φαντάζει αρχικά. Προσωπικά ενδιαφέροντα, κόστος σπουδών (δίδακτρα και διαμονή), προοπτικές εργασιακής αποκατάστασης και γενικώς ο τρόπος ζωής που ταιριάζει στον κάθε υποψήφιο φοιτητή, είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιλογή της χώρας σπουδών.

3. Πώς να ξεκινήσω?

Μετά την επιλογή της χώρας, το επόμενο βήμα, συνήθως, αφορά στην αναζήτηση πανεπιστημίου και προγράμματος σπουδών, αν αυτό δεν έχει προηγηθεί. Σε αυτό βοηθούν οι ιστοσελίδες με επίσημα rankings πανεπιστημίων, ακόμα και ανά πεδίο σπουδών. Το πρόγραμμα σπουδών, η διαδικασία εισαγωγής, ο τρόπος ζωής και το κόστος διαβίωσης είναι επίσης σημεία που χρειάζονται μελέτη και προσοχή.

Μετά την τελική επιλογή των προγραμμάτων σπουδών, ο υποψήφιος θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία των αιτήσεων, αναλόγως με τα προαπαιτούμενα του κάθε πανεπιστημίου στο οποίο σκοπεύει να απευθυνθεί. Συνήθως, για τους διεθνής φοιτητές η διαδικασία έκδοσης άδειας παραμονής ξεκινά μετά την αποδοχή τους από το πανεπιστήμιο της επιλογής τους, οπότε η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα.

4. Πόσο διαρκούν τα προγράμματα σπουδών στο εξωτερικό?

Ο χρόνος που θα χρειαστεί κάποιος για σπουδές στο εξωτερικό εξαρτάται από το είδος του προγράμματος. Συνήθως, τα προπτυχιακά προγράμμα διαρκούν 3-4 έτη, τα μεταπτυχιακά 1-2 έτη και τα διδακτορικά 3-4 έτη. Πολλά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές τους να ολοκληρώσουν ένα μέρος των σπουδών τους σε κάποια χώρα του εξωτερικού, μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών. Η διάρκεια των σπουδών σε αυτή την περίπτωση κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες έως και ένα έτος, αναλόγως με το πρόγραμμα του πανεπιστημίου στο οποίο έχει εγγραφεί αρχικά ο φοιτητής και του πανεπιστημίου στο οποίο σκοπεύει να απευθυνθεί, μέσω της ανταλαγής.

5. Πότε ξεκινά η διαδικασία αιτήσεων για σπουδές στο εξωτερικό?

Η χρονική περίοδος υποβολής των αιτήσεων διαφέρει μεταξύ των πανεπιστημίων, οπότε θα πρέπει αρχικά να ελεγχούν και να τηρηθούν οι προθεσμίες υποβολής. Σε γενικές γραμμές, είναι προτιμότερο να ολοκληρώνεται η διαδικασία αίτησης όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να υπάρχει στη συνέχεια χρόνος για τη ρύθμιση των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων που αφορούν στο ταξίδι και τη διαμονή σε μια χώρα του εξωτερικού.

6. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εισαγωγής για σπουδές στο εξωτερικό?

Οι προϋποθέσεις εισαγωγής σε ένα πρόγραμμα σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού διαφέρουν κατά πολύ, ανάλογα τόσο με το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα όσο και με τη χώρα διαμονής, οπότε κάθε υποψήφιος φοιτητής θα πρέπει να ελέγξει πολύ καλά τις προϋποθέσεις εισαγωγής των προγραμμάτων στα οποία θα απευθυνθεί.

Σε γενικές γραμμές, για προπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό ζητείται αποδεικτικό ολοκλήρωσης σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ για μεταπτυχιακές σπουδές απαιτείται αποδεικτικό πτυχίου, συνοδευόμενο ενδεχομένως και από αναλυτική βαθμολογία σπουδών. Σε κάθε περίπτωση, αν οι προϋποθέσεις εισαγωγής δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του εκάστοτε πανεπιστημίου, κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει επικοινωνία με υπεύθυνο (Admission Officer) που θα διευκρινήσει τυχόν ασάφειες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ζητείται και αποδεικτικό επάρκειας γλωσσομάθειας.

7. Τι είδους έγγραφα πρέπει να υποβληθούν με την αίτηση?

Τα έγγραφα που θα πρέπει να προσκομμιστούν διαφέρουν και πάλι ανάλογα με τη χώρα και το πανεπιστήμιο που θα απευθυνθεί ο κάθε υποψήφιος. Συνήθως όμως, σε περιπτώσεις διεθνών φοιτητών ζητείται να προσκομμιστούν τα εξής:

  • Φωτογραφίες διαβατηρίου

  • Statement of purpose / Motivational letter

  • Βιογραφικό Σημείωμα

  • Συστατικές επιστολές (τουλάχιστον δύο)

  • Μεταφρασμένα αντίγραφα πτυχίου και αναλυτικής βαθμολογίας, όπου ζητείται

  • Αποδεικτικό επάρκειας γλώσσας (IELTS, TOEFL, κ.α.)

  • Βαθμολογία GMAT / GRE (για μεταπτυχιακά προγράμματα)

8. Είναι υποχρεωτική η συνέντευξη κατά τη διαδικασία των αιτήσεων?

Στους υποψήφιους φοιτητές για σπουδές στο εξωτερικό δεν είναι σύνηθες να τους ζητείται να περάσουν τη διαδικασία της συνέντευξης με κάποιον Admission Officer στο Πανεπιστήμιο που απευθύνονται, εκτός αν πρόκειται για κάποιο πολύ καλό πρόγραμμα σε παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιο, όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Τα τελευταία χρόνια όμως αυξάνονται συνεχώς οι περιπτώσεις υποψηφίων που περνούν τη διαδικασία της συνέντευξης διαδικτυακά και από απόσταση (π.χ. μέσω Skype).

9. Ποια διαδικασία ακολουθείται μετά την επιστολή αποδοχής του υποψηφίου?

Μία απο τις πρώτες εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθεί μετά την αποδοχή ενός υποψηφίου από το πανεπιστήμιο της επιλογής του είναι τα ταξιδιωτικά του έγγραφα. Διαβατήριο σε ισχύ και φοιτητική visa, αν είναι απαραίτητη,είναι τα δύο πράγματα πρώτης προτεραιότητας, ώστε να ταξιδέψει κάποιος νόμιμα σε χώρα του εξωτερικού. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα που θα χρειαστεί κάποιος για να ταξιδέψει και να σπουδάσει στο εξωτερικό μπορούν να αναζητηθούν από την επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα της εκάστοτε χώρας. Εναλλακτικά, τα ίδια τα πανεπιστήμια είναι ενήμερα και ενίοτε βοηθούν και στις απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν για την εγγραφή ενός φοιτητή σε κάποιο από τα προγράμματα που παρέχουν.

10. Ποιο είναι το κόστος σπουδών στο εξωτερικό?

Ανάλογα με τη χώρα και το πρόγραμμα σπουδών, καθορίζεται και το ανάλογο κόστος σπουδών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα δίδακτρα ανέρχονται στις £10.000 και το κόστος διαμονής στις £12.000 ετησίως, κατά προσέγγιση. Στις Η.Π.Α. τα αντίστοιχα ποσά είναι περίπου $25.000 (για δημόσιο πανεπιστήμιο) ή $35.000 (για ιδιωτικό πανεπιστήμιο) περίπου, ενώ το κόστος διαβίωσης ανέρχεται στα $11.000 κατά προσέγγιση ανά έτος διαμονής / σπουδών. Υπάρχουν όμως και χώρες όπου τα δίδακτρα είναι μηδενικά, όπως η Γερμανία και η Νορβηγία, ή είναι πολύ χαμηλά, όπως η Ολλανδία και άλλες σκανδιναβικές χώρες.

11. Υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης για σπουδές στο εξωτερικό?

Οι δυνατότητες οικονομικής βοήθειας για σπουδές στο εξωτερικό μπορούν να περιλαμβάνουν τη χορήγηση δανείου, υποτροφίας, χορηγίας και επιχορήγησης. Η καλύτερη πηγή πληροφόρησης σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης ενός εξ’ αυτών, αλλά και τη διαδικασία αίτησης σε αυτή την περίπτωση, είναι το ίδιο το πανεπιστήμιο. Εναλλακτικά, τόσο η χώρα προέλευσης κάθε υποψηφίου όσο και η χώρα σπουδών συνήθως προσφέρουν διάφορες υποτροφίες για σπουδές στο εξωτερικό, όπου μπορεί κάποιος να αιτηθεί για οικονομική βοήθεια.

12. Ποιες είναι οι δυνατότητες διαμονής όσο διαρκούν οι σπουδές σε μια χώρα του εξωτερικού?

Στην περίπτωση που το πανεπιστήμιο στο οποίο απευθύνεται ένας υποψήφιος φοιτητής διαθέτει και χώρους διαμονής (εστίες), μπορεί να αιτηθεί για δωμάτιο μέσω του πανεπιστημίου, εναλλακτικά θα πρέπει να φροντίσει ο ίδιος για τη διαμονή του σε κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή σπίτι. Ακόμα και στην περίπτωση που η διαμονή σε φοιτητική εστία δεν είναι δυνατή, υπάρχουν φοιτητικές λέσχες που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στέγαση.

(Πηγή: topuniversities.com)

Το Κέντρο Σπουδών Κουτσοδόντης με πάνω από 36.000 επιτυχίες προετοιμάζει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές για προγράμματα σε όλο τον κόσμο. Η εξειδικευμένη σύμβουλος του Κέντρου μας αναλαμβάνει να σας βοηθήσει σε όλη την διαδικασία των αιτήσεών σας βήμα-βήμα. Για να ενημερωθείτε για τις Υπηρεσίες Αιτήσεων του Κέντρου μας πατήστε εδώ.