ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΛΟΥΛΗ, ΑΠΟΦΟΙΤΟ ΜΒΑ ΤΟΥ INSEAD

1. Μπορείς να μας περιγράψεις την εμπειρία σου στο INSEAD?

Το INSEAD ήταν μια απίστευτη εμπειρία για εμένα και για την οικογένεια μου. Πήγα στο INSEAD για να κάνω το full time MBA (class of 18J’) μαζί με την σύζυγο μου Δέσποινα και τα δύο μας παιδιά, Όλγα (5) και Μαριάννα (3).

Παρότι το INSEAD σου δίνει την επιλογή να φοιτήσεις είτε στο Campus στο Fontainebleau της Γαλλίας, είτε στο Abu Dhabi, είτε στη Σιγκαπούρη (είτε ακόμη και να τα συνδυάσεις) εμείς επιλέξαμε να φοιτήσω για όλη τη διάρκεια του προγράμματος στη Σιγκαπούρη καθώς θέλαμε να ζήσουμε κάτι εντελώς καινούργιο. Η εμπειρία της Ασίας, ως ζωή και κουλτούρα, ήταν κάτι που δεν είχα βιώσει ποτέ πριν.

Το INSEAD δημιουργεί ένα απίστευτο συναίσθημα συνοχής όχι μόνο μεταξύ των σπουδαστών, αλλά και μεταξύ των συζύγων (partners) και των παιδιών. Όλοι όσοι συμμετείχαμε στο πρόγραμμα είμασταν μια πραγματικά μεγάλη οικογένεια και περάσαμε 10 απίστευτους μήνες. Δεν ξέρω από που να ξεκινήσω σκεπτόμενος αυτούς τους 10 μήνες… από τα απίστευτα ενδιαφέροντα lectures και μαθήματα που παρακολούθησα, από τις ατελείωτες ώρες groupwork όπου δεθήκαμε με τους συμφοιτητές μου ακόμη περισσότερο, από τις ωραίες συζητήσεις στους διαδρόμους με νέα, έξυπνα και αποφασισμένα παιδιά, από τις εξόδους στη Σιγκαπούρη και τα αμέτρητα activities που σου προσφέρει αυτή η πόλη ή από τα ταξίδια στο Bali, στην Ιαπωνία, στο Bintan και σε άλλα πολλά μέρη. Όλα αυτά είναι μόνο λίγα από τα πράγματα που έκαναν την εμπειρία μου εκεί μοναδική!


2. Πώς σε βοήθησε το μεταπτυχιακό που επέλεξες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο?

Στο INSEAD ήμουνα από τις λίγες περιπτώσεις ατόμων που ήδη είχα δική μου δουλειά και άρα όχι μόνο ήξερα που θα επιστρέψω αλλά επίσης δεν είχα κάποια προσμονή να χρησιμοποιήσω το ΜΒΑ για κάποια προαγωγή ή αύξηση μισθολογικά. Οπότε ενώ για πολλούς συμφοιτητές μου το πτυχίο τους βοηθάει πάρα πολύ στην εξέλιξη της καριέρας τους, στο να αλλάξουν εταιρείες, να αλλάξουν πεδίο εργασίας ή απλά να ανελιχθούν μέσα στην εταιρεία που ήδη είναι, για εμένα το MBA είχε αξία καθαρά σαν αποκόμιση γνώσεων, αποκόμιση επαφών (networking) και σαν μια ευκαιρία να σκεφτώ για την δουλειά μου και τις προοπτικές της εταιρείας μου χωρίς να έχω τις παρωπίδες της καθημερινότητας και την πίεση της δουλειάς. Αν έπρεπε να επιλέξω το ένα πράγμα όπου το MBA μου έδωσε την περισσότερη αξία επαγγελματικά θα έλεγα πως αυτό είναι το γεγονός πως μου έδωσε τη δυνατότητα να βάλλω τον εαυτό μου σε ένα περιβάλλον όπου ήμουνα ανάμεσα σε νέα, έξυπνα και ενεργητικά παιδιά και όπου είχα άτομα γύρω μου να προκαλέσουν την σκέψη μου, να συζητήσω μαζί τους τις ιδέες μου χωρίς τον «φόβο» της κριτικής και όπου είχα την ευχέρεια του χρόνου και του περιβάλλοντος να αναθεωρήσω τους επαγγελματικούς και προσωπικούς μου στόχους και να βγάλω ένα πλάνο για τα επόμενα χρόνια. Σε προσωπικό επίπεδο νιώθω πως το MBA μου έδωσε επαφές με ικανούς ανθρώπους από όλο το κόσμο (στη χρονιά μου ήμασταν φοιτητές από 72 διαφορετικές χώρες), επαφές που θεωρώ πως θα τις κρατήσουμε για αρκετά χρόνια. Μέσα από αυτό το diversity, τόσο σε εθνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, θεωρώ πως το ΜΒΑ μου έδωσε και καλύτερη δυνατότητα να εκτιμώ αντίθετες απόψεις και να μην κρίνω τον συνομιλητή μου. Επίσης μου έδωσε τρομερές αναμνήσεις, από έναν χρόνο που θα είναι πάντα κάτι ξεχωριστός στις αναμνήσεις μου. Τέλος, θα έλεγα πως μου έδωσε αρκετή αυτοπεποίθηση καθώς κατέκτησα ακόμη ένα στόχο μου, και ειδικά σε από τα καλύτερα προγράμματα του είδους, και πέρασα τον εαυτό μου από μια δύσκολη αλλά ευχάριστη διαδικασία.


3. Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να παρακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα?

Όσον αφορά ένα ΜΒΑ θα πρότεινα σίγουρα να μην το κάνει κανείς αμέσως μετά το προπτυχιακό. Η μισή αξία του MBA κρύβεται στο να έχεις μια καλή προϋπηρεσία και να μπορείς αυτή να την συνδυάσεις με αυτά που μαθαίνεις και με αυτά που προσφέρεις στις ομάδες εργασίας. Οπότε θα πρότεινα μια minimum προϋπηρεσία τεσσάρων ετών με μια εξαετία κατά τη γνώμη μου να είναι το optimum, τουλάχιστον για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Επιπλέον, θα πρότεινα να πάει κανείς με εντελώς ανοικτό μυαλό, και να χρησιμοποιήσει το ΜΒΑ σαν ένα εφαλτήριο για κάτι καινούργιο ή κάτι διαφορετικό. Δεν ήταν λίγοι οι συμφοιτητές μου που τόλμησαν το triplechange (ChangeCompanies, Changefunction, Changegeographies) και όλοι τους νιώθουν καλύτερα με αυτή τους την επιλογή. Το MBA, εκτός από γνώσεις και επαφές, σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις μια αλλαγή ρότας στην καριέρα σου και αυτό έχει τρομερή αξία γιατί δεν σου δίνονται συχνά αυτές οι ευκαιρίες. Οπότε θα πρότεινα να μην φοβηθεί την αλλαγή, και να μην φοβηθεί να τολμήσει να βάλει υψηλούς στόχους ώστε να πάει σε ένα από τα καλύτερα προγράμματα. Τέλος, για να κάνει κανείς το ΜΒΑ πρέπει να πάρει ένα καλό βαθμό στο GMAT test :), οπότε θα πρότεινα σίγουρα να πάει στο φροντιστήριο «Κουτσοδόντης» για την προετοιμασία για το GMAT ώστε να πάρει σίγουρα ένα τοπ βαθμό. Δεν μου ζητήθηκε να μιλήσω για το φροντιστήριο στην συνέντευξη μου αλλά πραγματικά οφείλω να δηλώσω πως το φροντιστήριο «Κουτσοδόντης» με βοήθησε πάρα πολύ στο να πετύχω το στόχο μου.