Best Friends Study in the UK.

Οι μαθήτριες Ielts, Ναυσικά Λιάπη και Τζέλα Γιαϊλόγλου, έγιναν δεκτές στο πανεπιστήμιο Queen Mary και μοιράζονται μαζί μας την εμπειρία σπουδών τους στην Αγγλία.

1. Πώς είναι μέχρι στιγμής η εμπειρία σας από τις σπουδές στο πανεπιστήμιο του Queen Mary;

Ο κύκλος των σπουδών μας στο Queen Mary University of London, δεν έχει ολοκληρωθεί. Διανύουμε μόλις την 4η εβδομάδα του μεταπτυχιακού μας προγράμματος. Αντιληφθήκαμε όμως από την πρώτη εβδομάδα τη διαφορετική νοοτροπία του πανεπιστημίου Queen Mary από το πανεπιστήμιο όπου φοιτούσαμε στην Ελλάδα. Δε θα εστιάσουμε στις δυσκολίες του προγράμματος. Θα θέλαμε να εστιάσουμε στο πόση βοήθεια έχουμε λάβει τόσο από το ακαδημαϊκό προσωπικό, όσο και από τους συμφοιτητές μας. Κάθε μέρα μας εκπλήσσουν από το πόσο πρόθυμοι είναι να βοηθήσουν και να εξηγήσουν ό,τι δεν καταλαβαίνουμε. Επίσης, από τα θετικά του πανεπιστημίου είναι ότι τόσο κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων όσο και κατά την προετοιμασία για τα σεμινάρια, είμαστε «αναγκασμένοι» να δουλεύουμε σε ομάδες. Αυτό μας έχει φέρει σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο μέσα στο πανεπιστήμιο από όλα τα μέρη του πλανήτη, με τα πλεονεκτήματα αυτής της επαφής να είναι άπειρα.

2. Πως διαμορφώθηκε το πανεπιστημιακό πρόγραμμα τη περίοδο του κορονοΐου και πως εσείς προσαρμοστήκατε σε αυτό;

Έχοντας 4 μαθήματα αυτό το 3μηνο, το πανεπιστημιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει δια ζώσης ένα σεμινάριο. Στο πανεπιστήμιο πρέπει να πηγαίνουμε 2 φορές την εβδομάδα, 6ώρες στο σύνολο. Όλες οι διαλέξεις αλλά και τα κείμενα που θα πρέπει να διαβάζουμε πριν από κάθε σεμινάριο είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα του πανεπιστημίου. Μιλώντας για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, θεωρούμε ότι είναι πολύ βοηθητικό το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε λόγω του Covid-19. Δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να διαμορφώσουν το διάβασμά τους όπως αυτοί επιθυμούν. Επίσης να μπορέσουν να εργαστούν ταυτόχρονα με τις σπουδές τους. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία σε όλους να παρακολουθήσουν τα μαθήματα από το σπίτι τους, σε περίπτωση που δεν έχουν έρθει στην Αγγλία  ή στην περίπτωση που πρέπει να τεθούν σε καραντίνα λόγω νόσησης ή επαφής με κρούσμα. Υπάρχει βέβαια αυστηρή σύσταση σε όλους τους φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, δια ζώσης στο campus της σχολής.

3. Σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα στην οποία σπουδάζεις αυτή την περίοδο λόγω Brexit και πόσο σε έχει επηρεάσει το νέο καθεστώς της Αγγλίας στις σπουδές σου;

Το Brexit αποτέλεσε εμπόδιο στις σπουδές μας στην Αγγλία. Προέκυψαν διαδικαστικά ζητήματα που οι προηγούμενες γενιές φοιτητών δεν είχαν αντιμετωπίσει. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι ότι όλοι οι Ευρωπαίοι φοιτητές θεωρούνται πλέον overseas/international students με αποτέλεσμα τα δίδακτρα να έχουν  αυξηθεί χωρίς τη δυνατότητα να  λάβουμε κάποιο φοιτητικό δάνειο. Μια ακόμα δυσκολία με την οποία ήρθαμε αντιμέτωπες ήταν η διαδικασία για την έκδοση βίζας. Το τοπίο στην αρχή ήταν αρκετά θολό. Ωστόσο έπειτα από αρκετή έρευνα και τηλεφωνήματα τόσο στη Βρετανική πρεσβεία όσο και στο Βρετανικό συμβούλιο τα καταφέραμε. Η διαδικασία για την έκδοση της φοιτητικής visa γίνεται στο gov.uk, όπου κάθε υποψήφιος πρέπει να ακολουθήσει μια χρονοβόρα διαδικασία. Απαντά σε ερωτήσεις και ανεβάζει στη συγκεκριμένη πλατφόρμα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά και ακαδημαϊκά έγγραφα. Η έκδοση της φοιτητικής Visa σύμφωνα με το site θα χρειαζόταν 3 εβδομάδες. Ωστόσο, στην δικιά μου περίπτωση εκδόθηκε ένα 24ωρο αργότερα. Μετά την εμπειρία μας λοιπόν, θα συνιστούσαμε σε όλους τους ενδιαφερόμενους μεγάλη προσοχή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Να ακολουθούν πιστά ό,τι τους ζητείται από την υπηρεσία έκδοσης φοιτητικής Visa.

 4. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον ο οποίος θέλει να κάνει μεταπτυχιακό στην Αγγλία, τι θα πρέπει να προσέξει στη διαδικασία των αιτήσεων;

Όσον αφορά τη ζωή στην Αγγλία, θα συμβούλευα τους υποψήφιους να έχουν στο μυαλό τους πέρα από το κόστος των διδάκτρων, το κόστος της διαβίωσης σε αυτή τη χώρα. Απαιτούνται επιπέον χρήματα τόσο για σπίτι/εστία, όσο και για τα καθημερινά έξοδα. Τέλος, η συμβουλή μας είναι, οι ενδιαφερόμενοι, να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τις αιτήσεις όσο το δυνατόν συντομότερο. Σε καμία περίπτωση να μην αφήνουν εκκρεμότητες τελευταία στιγμή, καθώς προκύπτουν αναπάντεχα ζητήματα που πολλές φορές απαιτούν χρόνο για να λυθούν.

Μάθετε περισσότερα για τις επιτυχίες των μαθητών μας εδώ.

Διαβάστε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για το Admissions Office του κέντρου μας.

Ενημερώσου σχετικά με τα διαθέσιμα τμήματα Ielts εδώ.