Η εμπειρία σπουδών στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Covid-19!

Η απόφοιτος του κέντρου μας Μαριλιάννα Φωτοπούλου μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της απο το MSc in Consumer Analytics and Marketing Strategy στο Leeds – Business School.

 

 

 

Πως ήταν η εμπειρία σου από τις σπουδές στο πανεπιστήμιο του Leeds;

Το πανεπιστήμιο του Leeds και συγκεκριμένα το Business School είναι ένα απο τα καλύτερα σε όλη την Αγγλία. Έχει πολύ καλή φήμη και ολοκληρώνοντας τις σπουδές σου στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο αποκτάς πολύ δυνατό προφίλ στην αγορά εργασίας. Είμαι αρκετά ευχαριστημένη με το πανεπιστήμιο, το campus, τους καθηγητές και το πρόγραμμα σπουδών. Ωστόσο, το δεύτερο εξάμηνο ήταν σχεδόν όλο εξ’αποστάσεως λόγω Covid-19 αλλά και πάλι το πανεπιστήμιο ανταποκρίθηκε αμέσως σε αυτή την πρόκληση και τα μαθηματα πραγματοποιήθηκαν κανονικά μεσω Microsoft teams και Zoom. To campus του University of Leeds είναι πάρα πολύ μεγάλο, έχει πάρα πολλά πράγματα για τους φοιτητές, πολλά activities που διοργανώνονται κάθε χρόνο από ομάδες φοιτητών, έχει libraries, coffee shops κλπ.

Το Marketing division που ήμουν εγώ είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών σε όλο το Business School. Έχει αρκετούς Έλληνες καθηγητές και πολλούς Έλληνες και Κύπριους φοιτητές. Η προσαρμογή είναι αρκετά εύκολη, καθώς υπάρχουν και πολλές ομάδες σε Facebook και Instagram για τους φοιτητές ώστε να τους βοηθησουν να ενταχθούν στη πανεπιστημιακή κοινότητα καθώς και με όποια δυσκολία αντιμετωπίζουν στην αρχή και μετέπειτα.

Επίσης, το πανεπιστήμιο δίνει πολλές ευκαιρίες σε φοιτητές να ενταχθούν σε υποομάδες και να γίνουν εθελοντές σε διάφορα προγράμματα. Για παράδειγμα εγώ εκλέχθηκα ως Course Representative για το δικό μου πρόγραμμα σπουδών, απο τους συμφοιτητές μου. Αυτό ήταν αρκετά ενδιαφέρον γιατί ήρθα αρκετά κοντά με καθηγητές, συμμετείχα σε staff meetings και το χρησιμοποίησα στο βιογραφικό μου. Επιπλέον, ήμουν για ενα χρόνο Intercultural Ambassador του πανεπιστημίου. Αυτό ήταν εθελοντικό, συμμετείχες σε ομάδες και εκπροσωπούσες το πανεπιστήμιο σε διάφορα events που διοργανώναμε εμείς ως φοιτητές. Το πανεπιστήμιο έχει πολλά εθελοντικά προγράμματα τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, σου δίνουν skills και κάνουν boost στο βιογραφικό σου.

Αυτά τα εθελοντικά προγράμματα και οι εργασίες είναι πολυ ενδιαφέρουσες και αρκετά σημαντικές καθώς γνωρίζεις και συνεργάζεσαι με πολύ κόσμο. Αυτομάτως αναπτύσεις team-working skills, time management skills και εργάζεσαι σε ενα diverse environment. Όλα αυτά και πολλά ακόμα βοηθούν αργότερα στην αναζήτηση εργασίας.

Πως διαμορφώθηκε το πανεπιστημιακό πρόγραμμα τη περίοδο του κορονοΐού και πως εσύ προσαρμόστηκες σε αυτό;

Το πρόγραμμα που ολοκλήρωσα είναι Master of Science- Consumer Analytics and Marketing Strategy. Ανήκει στο Marketing division του Business School, του πανεπιστημίου του Leeds. Το πρόγραμμα σπουδών μου είναι ουσιαστικά χωρισμένο σε δύο course: το πρώτο κομμάτι ασχολείται με το marketing strategy και το δεύτερο κομμάτι το οποίο είναι εστιασμένο στο data analytics/ Big data. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος έχεις αποκτήσει πολλά χρήσιμα skills για να αναζητήσεις εργασία στην Αγγλία ή στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα σπουδών με τον covid-19 πραγματοποιήθηκε όλο διαδικτυακά στο δεύτερο εξάμηνο. Τα μαθήματα έγιναν μέσω διαδικτυακών εκπαιδευτικών εφαρμογών και οι εργασίες συνέχισαν να γίνονται κανονικά μέσω του υπολογιστή. Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα καθώς δεν σταμάτησαν τα μαθήματα, ίσα ίσα το πανεπιστήμιο αμέσως βρήκε λύσεις και δεν χάθηκε καμία ώρα διδασκαλίας.

Επίσης, η διπλωματική εργασία έγινε κανονικά. Τα meetings με τον supervisor γινόντουσαν μεσω κάμερας και η διπλωματική κατατέθηκε online στο site του πανεπιστημίου.

Τι θα συμβούλευες κάποιον ο οποίος θέλει να κάνει μεταπτυχιακό στο Leeds , τι θα πρέπει να προσέξει στη διαδικασία των αιτήσεων;

Η διαδικασία αιτήσεων είναι σχετικά εύκολη. Στο site του πανεπιστημίου λέει ακριβώς τι έγγραφα θα χρειαστούν για την αίτηση. Κατα κύριο λόγο χρείαζονται το αντίγραφο πτυχιου και η αναλυτική βαθμολογία μεταφρασμένα είτε απο Δημόσιο φορέα, είτε μεταφρασμένα από κάποιο δικηγόρο. Εγώ προσωπικά τα μετέφρασα σε δικηγόρο, το οποιό κόστισε αρκετα πιο ακριβά αλλα ήταν αρκετά πιο γρήγορη η διαδικασία από θέμα χρόνου. Επίσης, χρειάζεται ένα βιογραφικό στα αγγλικά και ένα cover letter στα αγγλικά. Επίσης ένα IELTS συνήθως πάνω απο 6,5 για το πανεπιστήμιο του Leeds, αλλά εξαρτάται και το πρόγραμμα σπουδών. Τη προετοιμασία για τo Ielts την έκανα στο Κέντρο Σπουδών Κουτσοδόντης όπου κι έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Από θέμα εγγράφων αυτά είναι τα βασικά χαρτιά που θα χρειαστεί καποιος σε πρώτη φάση. Ωστόσο, κάθε πρόγραμμα σπουδών έχει επιπρόσθετα έγγραφα . Μια προσωπική συμβουλή είναι να κάνετε τις αιτήσεις όσο πιο νωρίς μπορείτε ώστε να έχετε χρόνο να καταθέσετε οτιδήποτε σας ζητηθεί χωρίς άγχος λόγο προθεσμιών.

Όλα τα παραπάνω αφορούν την χρονική περίοδο 2019/20 που ήμουν εγώ φοιτήτρια στο University of Leeds. Ωστόσο, τα πράγματα τώρα ίσως να είναι διαφορετικά λόγω του Covid-19 αλλά και του Brexit. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και προτείνω σε όσους θέλουν να έρθουν στην Αγγλία σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο να κάνουν καλή έρευνα στο ποιές είναι οι επιπτώσεις στους φοιτητές λόγω Brexit και ποια έγγραφα θα χρειαστούν.

 

Μαρία Ηλιάννα Φωτοπούλου.

* Στο κέντρο σπουδών Κουτσοδόντης έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε τους μαθητές μας σε επικοινωνία με αποφοίτους μας οι οποίοι έγιναν δεκτοί στα πανεπιστήμια της επιλογής τους, προκειμένου να κάνουν ερωτήσεις, να δεχτούν συμβουλές ή απλά να μάθουν περισσότερα σχετικά με την εμπιρεία τους στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Για να ενημερωθείτε για τις Υπηρεσίες Αιτήσεων του Κέντρου μας πατήστε εδώ