Η εμπειρία σπουδών στο UCL

Ο απόφοιτος του κέντρου μας Γιώργος Δρακονταειδής, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα σπουδών στο UCL, μοιράζεται την εμπειρία του μαζί μας.

 

1. Πώς ήταν η διαδικασία των αιτήσεων και ποια σημεία θεωρείς ότι χρειάζονται προσοχή?

[spacer]
Πρώτα πρώτα σημαντική είναι η προετοιμασία που έχει κάνει κάθε φοιτητής. Πιο συγκεκριμένα στις αρχιτεκτονικές σχολές χρειάζεται portfolio, το οποίο σε συνδυασμό με το μέσο όρο που έχει κάθε φοιτητής, διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην αποδοχή του από το UCL. Όσον αφορά τη διαδικασία αιτήσεων, είναι πιο απλουστευμένη από ό,τι οι αιτήσεις σε Αμερικανικά πανεπιστήμια μιας και το IELTS μπορούν να το δώσουν οι φοιτητές εφόσον γίνουν δεκτοί απο το UCL. Επίσης, αιτήσεις γίνονται δεκτές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου (Σεπτέμβριος-Ιούνιος) αλλά καλό είναι η αίτηση να κατατεθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου μιας και στα δημοφιλή μεταπτυχιακά ο ανταγωνισμός για μια θέση είναι μεγάλος. Ακόμα, μιας και κάθε μεταπτυχιακό έχει διαφορετικά deadline αιτήσεων, απαραίτητο είναι ο φοιτητής να επικοινωνεί με τον υπεύθυνο των αιτήσεων του μεταπτυχιακού και να ενημερώνεται για τυχόν εξελίξεις και αλλαγές στις προθεσμίες, τυχόν παράταση κλπ. Γενικά, οι Έλληνες φοιτητές έχουν καλή εικόνα στο UCL και εφόσον γίνει προσεκτικά μια αίτηση έχει σημαντικές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή.

[spacer]

[spacer]
2. Πώς ήταν η εμπειρία σου στο UCL?

[spacer]
Η εμπειρία ενός μεταπτυχιακού στο UCL είναι σίγουρα πολύ έντονη λόγω του περιορισμένου χρόνου (12 μήνες φοίτηση) και υψηλών απαιτήσεων. Ο ανταγωνισμός μεταξύ φοιτητών είναι μεγάλος. Γενικά εξαρτάται από τον φοιτητή από το πόσο πολύ ενδιαφέρεται για το αντικείμενο σπουδών και πόσο μακριά θέλει να φτάσει την έρευνα του. Όσον αφορά τη Bartlett (την Αρχιτεκτονική σχολή του UCL) οι φοιτητές σχεδόν σε όλα τα μεταπτυχιακά είχαν εξαιρετικά μεγάλο φόρτο εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια τους έτους.
Οι καθηγητές αν και είναι γνώστες του αντικειμένου τους, στις περισσότερες περιπτώσεις βοηθούν κυρίως ως μέντορες μιας και ο φοιτητής πρέπει να παλέψει μόνος του και να βρει τη γνώση. Παρ’ όλα αυτά οι παρουσιάσεις σε καθηγητές και σε εξωτερικούς κριτές είναι πολύ συχνές ώστε οι φοιτητές να αντλούν πλήθος διαφορετικών προσεγγίσεων και απόψεων επί του ίδιου θέματος. Η πίεση που ασκείται στους φοιτητές κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού είναι μεγάλη μιας και το πανεπιστήμιο είναι πολύ πιο εντατικό από τα Ελληνικά Ιδρύματα.
Η φοίτηση στο UCL είναι μια εμπειρία ζωής που ανεξαρτήτως μεταπτυχιακού, προετοιμάζει τους φοιτητές σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι προσδοκίες είναι υψηλές και τα λάθη κοστίζουν.

[spacer]

[spacer]
3. Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα σπουδών στο UCL?

[spacer]
Να προετοιμαστεί από νωρίς, να διερευνήσει τι ακριβώς θέλει να σπουδάσει και να ζητήσει συστατικές επιστολές από τους κατάλληλους ανθρώπους. Γενικά, λόγω των υψηλών επιδόσεων των Ελλήνων φοιτητών στο UCL, ένας φοιτητής από Ελληνικό πανεπιστήμιο που ξέρει τι ψάχνει, εάν είναι προσεκτικός στην αίτηση, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει αποδεκτός. Έτσι, είναι σημαντικό να σκεφτεί κάποιος τι θέλει να σπουδάσει, τι κόστος έχει και τι προοπτικές του δίνει το πτυχίο του, διότι μιας και στην Αγγλία για τα πάντα πρέπει να τα πληρώσει ο φοιτητής, καλό θα ήταν να πληρώσει τουλάχιστον για κάτι που είναι σίγουρος ότι θέλει να το σπουδάσει. Ακόμα, αν και το “Μarketing του UCL’’ είναι επιτυχημένο, σε γενικά πλαίσιο το πανεπιστήμιο προσφέρει τις υποδομές και τα εργαστήρια που τα διαφημιστικά βίντεο παρουσιάζουν. Τέλος, αν κάποιος δεν είναι και τόσο ευχαριστημένος με το μεταπτυχιακό του, μπορεί να βρει την ευκαιρία τον ένα χρόνο που θα βρίσκεται στο UCL, να συνδεθεί με την αγορά εργασίας, να κάνει γνωριμίες και να ζήσει εμπειρίες από την πόλη του Λονδίνου.