Οδηγός σπουδών στην Ολλανδία

Η Ολλανδία διαθέτει ένα από τα παλαιότερα αλλά και περισσότερο αναγνωρισμένα συστήματα ανώτερης εκπαίδευσης στον κόσμο, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. 13 πανεπιστήμιά της συγκαταλέγονται στη λίστα QS World University Rankings® 2018,  8 εκ των οποίων είναι στα κορυφαία 150 του κόσμου. Συνδυάζοντας την υψηλή ποιότητα με τα χαμηλά δίδακτρα αλλά και πολλά αγγλόφωνα μαθήματα, η Ολλανδία αποτελεί πλέον μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές για σπουδές στο εξωτερικό.

Μεταξύ των κορυφαίων ολλανδικών πανεπιστημίων, με βάση την κατάταξη της QS, συγκαταλέγονται τα TU Delft, University of Amsterdam, Eindhoven University of Technology, Leiden University, Utrecht University, University of Groningen, Erasmus University Rotterdam, Wageningen University, Maastricht University, VU University Amsterdam, Radboud University Nijmegen, Τhe University of Twente και Tilburg University.

 

Πανεπιστήμια

 

Delft University of Technology (TU Delft)

Ιδρυθέν το 1842, είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη πολυτεχνική σχολή της χώρας, με περίπου 20,000 φοιτητές σε σχολές μηχανικών, επιστήμης υπολογιστών, μαθηματικών, εφαρμοσμένων επιστημών και πολιτικής & management στην τεχνολογία. Φέτος βρίσκεται στην 54η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της QS. Το 2017 βρισκόταν στην πρώτη πεντάδα της QS World University Rankings by Subject for Αrchitecture.

 

University of Amsterdam

Με περισσότερους από 31,000 φοιτητές, είναι το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας. Ιδρύθηκε το 1632 και είναι το τρίτο παλαιότερο της χώρας. Βρίσκεται στην 58η θέση της QS World University Rankings 2018 και στη 15η θέση των καλύτερων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, διαθέτοντας πολλά αγγλόφωνα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (τα προπτυχιακά αγγλόφωνα προγράμματα είναι λιγότερα σε αριθμό).

 

Eindhoven University of Technology

Είναι από τα πιο γνωστά τεχνολογικά ιδρύματα, ευρισκόμενο στην 104η θέση παγκοσμίως της QS World University Rankings 2018, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων για Αρχιτεκτονικές σπουδές. Διεξάγει υψηλού επιπέδου έρευνα με περίπου 3,000 επιστημονικές δημοσιεύσεις, 140 διδακτορικά βραβεία και 40 πατέντες ετησίως. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τεχνολογικού προσανατολισμού εταιρείες, όπως οι Philips, ASML και DAF, διατηρώντας επαφή με πολλές από αυτές.

 

Leiden University

Αποτελεί το παλαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας, ιδρυθέν το 1575. Φέτος βρίσκεται στην 109η θέση της QS, μαζί με το Utrecht University. Με περίπου 27,000 φοιτητές προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων, στεγάζει περισσότερα από 40 ερευνητικά ιδρύματα και συνδέεται  με πολλούς εθνικούς και διεθνείς ηγέτες, όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ John Adams, δύο γενικούς γραμματείς του ΝΑΤΟ και 16 νικητές βραβείων Nobel.

 

Utrecht University

Ιδρυθέν το 1636, αποτελεί ακόμη ένα από τα παλαιότερα και πιο αναγνωρισμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, κατέχοντας την 4η θέση στα κρατικά πανεπιστήμια, μαζί με το Leiden University. Με περισσότερους από 30,000 εγγεγραμμένους φοιτητές στις 7 σχολές που διαθέτει, αποτελεί ταυτόχρονα και ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. 12 νικητές βραβείων Nobel και 13 νικητές βραβείων Spinoza συγκαταλέγονται μεταξύ των παλαιότερων αποφοίτων και του προσωπικού του.

 

University of Groningen

Ιδρυθέν το 1614, κατατάσσεται 6ο στην εθνική και 113ο στην κατάταξη της QS. Στους αποφοίτους του συγκαταλέγονται η πρώτη γυναίκα μαθήτρια της Ολλανδίας, η πρώτη λέκτορας της Ολλανδίας, ο πρώτος Ολλανδός αστροναύτης και ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με περίπου 27,000 εγγεγραμένους φοιτητές, αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή για σπουδές στο εξωτερικό.

 

Erasmus University Rotterdam

Μοναδικό ως προς την έννοια της «πολυπολιτισμικής αίθουσας διδασκαλίας», συνδυάζει την υψηλής ποιότητας εκπαίδευση με την εμπλουτισμένη παγκόσμια προοπτική. Κατέχοντας την 147η θέση στη λίστα της QS, είναι γνωστό για την παγκόσμια νοοτροπία του, προσφέροντας την ευκαιρία για συμμετοχή σε ένα πραγματικά διεθνές περιβάλλον. Το πανεπιστήμιο έχει 5.000 διεθνείς φοιτητές, με το ποσοστό όσων εγγράφονται σε αγγλόφωνα προγράμματα και προέρχονται από χώρες εκτός της Ολλανδίας να ανέρχεται στο 40-60% .

 

Wageningen University

Είναι ένα από τα κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια με μαθήματα στον τομέα της υγιεινής διατροφής και του περιβάλλοντος διαβίωσης. Βρίσκεται στην 124η θέση της κατάταξης της QS. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών μελέτης στους τομείς του κλίματος, της ενέργειας, του νερού, του περιβάλλοντος, της διατροφής, της υγείας, του τοπίου και των ζώων. Τα πεδία αυτά προσεγγίζονται από διάφορες οπτικές γωνίες όπως η οικονομία, η διαχείριση, η έρευνα, η ανάπτυξη προϊόντων, η τεχνολογία κ.α.

 

Maastricht University

Eίναι ένα καινοτόμο και προσανατολισμένο στην έρευνα πανεπιστήμιο της Ολλανδίας και κατέχει τη 200ή θέση στην παγκόσμια κατάταξη της QS. Στα προγράμματά του περιλαμβάνονται Arts & Culture, Behavioural and Political Sciences, Business and Economics, Health and Life Sciences, Law, and Knowledge Engineering. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων έρευνας, αυτοπεποίθησης και διεθνούς προφίλ αποτελούν τις εκπαιδευτικές τους μεθόδους.

 

VU University Amsterdam

Κατέχοντας την 218η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της QS, το Πανεπιστήμιο VU διακρίνεται στην έρευνα και την εκπαίδευση μέσω τεσσάρων διεπιστημονικών θεμάτων: Human Health and Life Sciences, Science for Sustainability, Connected World και Governance for Society. Με περισσότερους από 3,300 φοιτητές 80 εθνικοτήτων στην πανεπιστημιούπολη, αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα απόψεων.

 

Radboud University Nijmegen

Με 11 προγράμματα προπτυχιακών και 35 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στα Αγγλικά που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών πεδίων, κατέχει την 11η θέση στην κρατική και την  204η στην παγκόσμια κατάταξη της QS. Μέλη του προσωπικού του έχουν τιμηθεί με βραβεία Nobel και Spinoza. Προσφάτως ανακυρήχθηκε το καλύτερο Γενικό Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας.

 

Τhe University of Twente

Προσφέροντας ολοκληρωμένα και σύγχρονα μαθήματα, το UT πρωτοπορεί στην υλοποίηση εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, βασισμένων στη δομή των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων.  Κατέχει την 179η θέση στην κατάταξη της QS World University Rankings για το 2018 και αναγνωρίζεται διεθνώς για σπουδές στους τομείς της δημόσιας πολιτικής και εφαρμοσμένης φυσικής έως τη βιοϊατρική τεχνολογία.

 

Tilburg University.

Ιδρύθηκε το 1927 και είναι ένα πλήρως διαπιστευμένο από το AACSB κρατικό χρηματοδοτούμενο πανεπιστήμιο με περίπου 12.500 φοιτητές. Κατέχει την 357η θέση της κατάταξης της QS.  Αν και θεωρείται το καλύτερο της Ευρώπης στον τομέα των επιχειρήσεων, των οικονομικών και του δικαίου, ειδικεύεται επίσης στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες.

 

Αιτήσεις, δίδακτρα, Visa

Η υποβολή αιτήσεων στα Ολλανδικά πανεπιστήμια γίνεται είτε απευθείας στο εκάστοτε εκπαιδευτικό ίδρυμα, είτε μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας  Studylink, ή με συνδυασμό και των δύο. Επίσης, η εγγραφή και παρακολούθηση ορισμένων μαθημάτων που θεωρούνται “numerous fixus” πραγματοποιείται μέσω κλήρωσης, οπότε καλό θα είναι να απευθυνθείτε στα πανεπιστήμια που σας ενδιαφέρουν για να εξακριβώσετε τι ισχύει σε κάθε περίπτωση. Επιπλέον, η διδασκαλία γίνεται στα Αγγλικά ή τα Ολλανδικά, οπότε θα πρέπει να μπορείτε να αποδείξετε τη γλωσσική σας επάρκεια στην αντίστοιχη γλώσσα που αφορά στο πρόγραμμα σπουδών που σας ενδιαφέρει.

Σχετικά με τα δίδακτρα και τη χρηματοδότηση, αυτά διαφέρουν ανάλογα με το αν προέρχεστε από χώρα εντός Ευρώπης ή όχι. Για τους Ευρωπαίους φοιτητές, τα δίδακτρα ανέρχονται στα €1,950 ετησίως, ενώ για φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσό κυμαίνεται μεταξύ €6,000 – €15,000. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω υποτροφιών.

Για τους φοιτητές που προέρχονται από άλλα κράτη- μέλη της Ε.Ε. δεν απαιτείται Visa για σπουδές στην Ολλανδία, πρέπει όμως να δηλώσετε τον τόπο κατοικία σας στο τοπικό δημοτικό συμβούλιο, προσκομμίζοντας επίσης το διαβατήριό σας και πιστοποιητικό γέννησης. Επίσης, πρέπει να μεριμνήσετε σχετικά με την ασφάλιση υγείας, καθώς είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου. Επιπλέον, συστήνεται – αλλά δεν είναι υποχρεωτική – η εγγραφή σας στις Ολλανδικές αρχές μετανάστευσης, όπου θα πρέπει να προσκομμίσετε αποδεικτικά της εγγραφής σας σε ολλανδικό πανεπιστήμιο, την οικονομική σας επάρκεια για την ολοκλήρωση των σπουδών σας και την αγορά ασφάλειας υγείας.

Για του μη-Ευρωπαίους φοιτητές, ανάλογα με την εθνικότητα καθενός, ίσως χρειαστούν επιπρόσθετα δικαιολογητικά, όπως προσωρινή άδεια παραμονής, άδεια εργασίας αν σκοπεύετε να εργαστείτε, κ.α. Συνήθως, το πανεπιστήμιο αιτείται εκ μέρους σας για τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καλό θα είναι όμως να είστε πλήρως ενημερωμένοι για αυτό, καθώς θα πρέπει να δηλώσετε την παρουσία σας στο τοπικό Τμήμα Αλλοδαπών εντός τριών ημερών από την άφιξή σας στη χώρα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο πανεπιστήμιο που θα κάνετε αίτηση.

 

 

Διαμονή

Η Ολλανδία, ως δημοφιλής φοιτητικός προορισμός, έχει πολλά να προσφέρει στους φοιτητές που την επιλέγουν για τις σπουδές τους, καθώς η μετακίνηση είναι πολύ εύκολη και η ποιότητα ζωής στις πόλεις της είναι υψηλή.

Το Άμστερνταμ, πρωτεύουσα της χώρας και ένας από τους 100 δημοφιλέστερους φοιτητικούς προορισμούς παγκοσμίως, βάσει του QS Best Student Cities Index, είναι διάσημο για τις καφετέριες, τη φιλελευθερία, τους ποδηλάτες, τα κανάλια, την αρχιτεκτονική και τη νυχτερινή ζωή του, καθώς και για τα μουσεία και τις γκαλερί του.

Το Λάιντεν, νοτιοδυτικά του Άμστερνταμ και σε απόσταση λιγότερη της μιας ώρας από αυτό, βασίζεται περισσότερο στη φοιτητική κοινότητα, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του. Γενέτειρα του Rembrandt, χαρακτηρίζεται από την αρχιτεκτονική και τα κανάλια του.

Η Ουτρέχτη, σε απόσταση μικρότερη της μισής ώρας από την πρωτεύουσα και προς τα κεντρικά της χώρας, χαρακτηρίζεται επίσης από τα κανάλια της. Το ιστορικό κέντρο της πόλης, από τα παλαιότερα της χώρας, περιβάλλεται από κάστρα και ανάκτορα. Είναι η 4η πληθυσμιακά πόλη της Ολλανδίας και σφύζει από νυχτερινή ζωή.

Το Γκρόνινγκεν, η μεγαλύτερη πόλη στα βόρεια της Ολλανδίας, έχει επίσης φιλοξενήσει πλήθος φοιτητών, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό μέρος του πληθυσμού και της ζωής του τόπου. Φημισμένο για τα σπίτια με τα μπαλκόνια και τα κανάλια του, ανακηρύχθηκε η καλύτερη πόλη της Ολλανδίας για την περίοδο 2005-2007.

Το Ρότερνταμ, η 2η πληθυσμιακά πόλη της Ολλανδίας και το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό λιμάνι, ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ολλανδικές πόλεις λόγω της σύγχρονης αισθητικής του, αποτέλεσμα της καταστροφής που υπέστη κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Φημίζεται επίσης για τη νυχτερινή ζωή του, τη μουσική και την πολυπολιτισμικότητά του.

Το Μάαστριχτ, στα νότια της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία, έχει έναν κοσμοπολίτικο και πανευρωπαϊκό χαρακτήρα. Φημίζεται για τη γαστρονομία του και τον ρόλο που έπαιξε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.

(Πηγή: topuniversities.com)

 

Το Κέντρο Σπουδών Κουτσοδόντης με πάνω από 30.000 επιτυχίες προετοιμάζει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές για προγράμματα σε όλο τον κόσμο. Η εξειδικευμένη σύμβουλος του Κέντρου μας αναλαμβάνει να σας βοηθήσει σε όλη την διαδικασία των αιτήσεών σας βήμα-βήμα. Για να ενημερωθείτε για τις Υπηρεσίες Αιτήσεων του Κέντρου μας πατήστε εδώ.