Σπουδές Οδοντιατρικής στην Ιταλία

Από το 2009, η Ιταλία αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν αγγλόφωνα προγράμματα Ιατρικής και Οδοντιατρικής στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα για τις σπουδές στην Οδοντιατρική, μέχρι το 2021 υπήρχε μόνο ένα διαθέσιμο αγγλόφωνο πρόγραμμα, εκείνο του Πανεπιστημίου της Σιένα. Από το 2022, όμως, λειτούργησε πρόγραμμα Οδοντιατρικής και στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza.

Università di Siena

Το πανεπιστήμιο της Σιένα λειτουργεί από το 1240 και είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Το προπτυχιακό πρόγραμμα της Οδοντιατρικής που προσφέρει, ήταν το πρώτο στην Ιταλία, στην αγγλική γλώσσα, σε συμφωνία με την Ένωση της Οδοντιατρικής Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης (Association of Dental European Education), τον θεσμό, που συγκεντρώνει τις πιο γνωστές Οδοντιατρικές Σχολές.

Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να παράγει απόφοιτους με κλινική εξειδίκευση και δεοντολογία στην παροχή στοματικής φροντίδας στους ασθενείς. Αρχικά, οι φοιτητές συμμετέχουν σε μαθήματα βασικών επιστημών, όπως η στοματική φυσιολογία και παθολογία. Επιπρόσθετα, η ορθοδοντική, η εμφυτευματολογία και η προσθετική αποτελούν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα οδοντιατρικών θεμάτων, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν διαλέξεις και εργαστήρια, ώστε οι φοιτητές να αναπτύξουν τόσο τη θεωρητική τους γνώση όσο και τις επαγγελματικές δεξιότητές τους. Στο τελευταίο έτος, όλοι οι φοιτητές εργάζονται καθημερινά με ασθενείς, χρησιμοποιώντας τα καινοτόμα μέσα της ψηφιακής οδοντιατρικής και σύγχρονα υλικά. Τέλος, η συνολική διάρκεια διδασκαλίας είναι 6 χρόνια και παρέχει 360 διδακτικές μονάδες.

Συνολικά, διαθέτει 28 θέσεις για φοιτητές από Ε.Ε. και 12 για φοιτητές προερχόμενους από χώρες εκτός Ε.Ε.

Sapienza Università di Roma

Το πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza, με πάνω από 700 χρόνια ιστορίας, σήμερα είναι το πανεπιστήμιο με τον μεγαλύτερο πληθυσμό φοιτητών στην Ευρώπη. Το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, ξεκίνησε το αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα Οδοντιατρικής και Οδοντιατρικής Προσθετικής του πανεπιστημίου.

Πρωτίστως, βασικός στόχος του προγράμματος είναι να προετοιμάσει τους μαθητές για μια πλήρη και συνειδητή διεθνή σύγκριση. Οι απόφοιτοι θα είναι κατάλληλοι για τη θεραπεία ασθενειών αλλά και για την αποκατάσταση και διατήρηση των φυσιολογικών λειτουργιών της οδοντοστοματολογικής περιοχής. Επιπλέον, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τουλάχιστον 5.000 ώρες θεωρητικής αλλά και πρακτικής διδασκαλίας. Επομένως, οι φοιτητές λαμβάνουν συνεχή εκπαίδευση στις κλινικές υπηρεσίες με δυνατότητα ωρίμανσης και τελειοποίησης των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων. Αντίστοιχα με το πρόγραμμα της Σιένα, το τελευταίο έτος αφορά σχεδόν αποκλειστικά κλινικές δραστηριότητες και διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων. Τέλος, το πτυχίο παρέχει συνολικά 360 διδακτικές μονάδες και η διάρκεια φοίτησης είναι έξι χρόνια. Οι φοιτητές πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον 90 μονάδες, λαμβάνοντας μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με σκοπό την ανάπτυξη συγκεκριμένων επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Συνολικά, διαθέτει 19 θέσεις για φοιτητές από Ε.Ε. και 6 για φοιτητές προερχόμενους από χώρες εκτός Ε.Ε.

Κριτήρια Εισαγωγής

Απαραίτητη προϋπόθεση, για την εισαγωγή των υποψηφίων στις Οδοντιατρικές σχολές της Ιταλίας, είναι η συμμετοχή τους στο International Medical Admissions Test (IMAT).

Οι εξετάσεις ΙΜΑΤ διεξάγονται κάθε χρόνο το φθινόπωρο στο εξεταστικό κέντρο της Αθήνας. Από πέρυσι, οι εισαγωγικές εξετάσεις πραγματοποιούνται από το British Council, σε συνεργασία με το Ιταλικό υπουργείο παιδείας.

Το τεστ είναι πολλαπλής επιλογής, διαρκεί 100 λεπτά και περιλαμβάνει 60 ερωτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει 4 κατανόησης κειμένων, 5 λογικής ικανότητας, 23 βιολογίας, 15 χημείας και 13 μαθηματικών και φυσικής. Η ανώτερη βαθμολογία είναι το 90 και το ελάχιστο απαιτούμενο σκορ για την αξιολόγηση της αίτησης του υποψηφίου είναι το 20. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη βαθμολογία είναι χαμηλή και δεν εξασφαλίζει εισαγωγή σε κάποιο πανεπιστήμιο.

Η βαθμολόγηση προκύπτει ως εξής:

  • 1.5 βαθμοί για κάθε σωστή απάντηση
  • -0.4 βαθμοί για κάθε λανθασμένη απάντηση
  • 0 βαθμοί για κάθε αναπάντητη ερώτηση

Στο Κέντρο Σπουδών Κουτσοδόντης παρέχουμε ολοκληρωμένη βοήθεια στους μαθητές μας. Προετοιμάζουμε επιτυχώς τους υποψηφίους τόσο για την εξέταση του IMAT, όσο και για την διαδικασία της εγγραφής και της αίτησης!

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε τηλεφωνικά στο 2106996015 είτε μέσω email στο info@koutsodontis.gr.