Ριζική αλλαγή του SAT

Από τον Μάρτιο του 2023 άλλαξε ριζικά η εξέταση SAT για τους υποψήφιους προπτυχιακών προγραμμάτων του εξωτερικού. Η πανδημία οδήγησε τους μαθητές να εξοικειωθούν με τα online μαθήματα και την προετοιμασία, ενώ η ψηφιακή αξιολόγηση επιτρέπει περισσότερες ημερομηνίες εξέτασης μέσα στη χρονιά.

Η αλλαγή όμως δεν έγκειται απλά στη “μεταφορά” του τεστ σε υπολογιστή. Αντιθέτως, η computer-based εξέταση επιτρέπει μια σειρά αλλαγών, με κυριότερη την προσαρμογή του επιπέδου δυσκολίας βάσει των απαντήσεων που οι εξεταζόμενοι επιλέγουν (adaptive testing). Με τη σειρά του αυτό επέτρεψε τη μείωση του χρόνου εξέτασης χωρίς να επηρεάζεται η ακρίβεια των αποτελεσμάτων (σκορ).

Να σημειωθεί ότι η χρήση των adaptive tests δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται για να αξιολογούν τις ικανότητες και την κριτική σκέψη των υποψηφίων, ειδικά όσων ενδιαφέρονται για σπουδές στο εξωτερικό. Το Κέντρο Σπουδών Κουτσοδόντης εξειδικεύεται σε τέτοιου είδους τεστ, όπως είναι το GMAT και το GRE που ζητούν τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Γενικότερα, έρευνες δείχνουν πως οφέλη των adaptive tests είναι:

  • η μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις,
  • οι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των μαθητών ερωτήσεις
  • ο λιγότερος χρόνος που απαιτούν
  • η μεγαλύτερη ασφάλεια των απαντήσεων (κάθε υποψήφιος απαντά σε μοναδική φόρμα ερωτήσεων επομένως η αντιγραφή απαντήσεων είναι αδύνατη)

Ποιες είναι οι αλλαγές στο SAT;

Το SAT αξιολογεί εκείνες τις γνώσεις και ικανότητες των υποψηφίων που είναι σημαντικές για το πανεπιστήμιο και την επαγγελματική ετοιμότητα. Μέχρι το 2022, είχε τη μορφή γραπτής εξέτασης διάρκειας 3 ωρών και χωριζόταν σε 3 μέρη (Reading, Writing and Language, Math), με την κλίμακα σκορ να είναι 400-1600. Η κλίμακα του σκορ θα παραμείνει ίδια.

Από τον Μάρτιο, η διάρκεια της εξέτασης του SAT μειώθηκε σε 2 ώρες και 14 λεπτά, με τον μέσο χρόνο απάντησης ανά ερώτηση να αυξάνεται! Ακόμη, τα αποτελέσματα πλέον ανακοινώνονται γρηγορότερα (εντός ημερών αντί εβδομάδων). Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε laptop ή tablet (είτε δικό τους είτε του σχολείου εξέτασης), χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή ψηφιακών εξετάσεων που θα κατεβάσουν πριν από την ημέρα της εξέτασης.

Το τεστ χωρίζεται σε 2 μέρη από εδώ και στο εξής: το Reading and Writing και το Math.

Στο Reading and Writing τα κείμενα ανάγνωσης είναι περισσότερα, αλλά μικρότερα σε έκταση αντί για λίγα και εκτενή. Επιπλέον, μια μεμονωμένη ερώτηση σχετίζεται με κάθε απόσπασμα (ή ζεύγος αποσπασμάτων) αντί να υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που αναφέρονται σε ένα μικρό αριθμό μεγαλύτερων κειμένων.

Όσον αφορά τα Μαθηματικά (Math), επιτρέπεται η χρήση αριθμομηχανής για όλες τις ερωτήσεις. Οι εξεταζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν τη δική τους εγκεκριμένη αριθμομηχανή ή την ψηφιακή που περιλαμβάνεται στην εφαρμογή ψηφιακών εξετάσεων. Επίσης, έχει μειωθεί η έκταση των εκφωνήσεων (“word problems”).

Μια πολύ σημαντική αλλαγή του τεστ SAT είναι η προσαρμογή του επιπέδου δυσκολίας των ερωτήσεων ανά μέρος (adaptive testing per section). Πρακτικά, κάθε μέρος του τεστ (Reading and Writing, Math) χωρίζεται σε 2 στάδια- modules (ίδιας έκτασης και ξεχωριστά χρονομετρούμενα το καθένα) με σετ ερωτήσεων. Στο πρώτο στάδιο, οι υποψήφιοι απαντούν σε συνδυασμό ερωτήσεων όλων των επιπέδων δυσκολίας, ενώ στο δεύτερο στάδιο οι ερωτήσεις σχετίζονται με την απόδοση του μαθητή στο πρώτο στάδιο. Έτσι, οι ερωτήσεις αυτές είναι κατά μέσο όρο είτε μεγαλύτερης είτε μικρότερης δυσκολίας σε σχέση με εκείνες του πρώτου σταδίου. Συνεπώς, το τεστ “προσαρμόζεται” στις ανάγκες του υποψηφίου, δείχνοντας ερωτήσεις που ταιριάζουν στο επίπεδό του.

Module 1
Οι μαθητές απαντούν σε ένα ευρύ σύνολο ερωτήσεων, μικρής, μεσαίας και μεγάλης δυσκολίας.
Module 2
Οι μαθητές απαντούν σε ένα στοχευμένο σύνολο ερωτήσεων διάφορης δυσκολίας, βάσει της απόδοσής τους στο module 1.
Τελικό σκορ υποψηφίου.

Όπως αναφέραμε, η συνολική διάρκεια της εξέτασης είναι 2 ώρες και 14 λεπτά (134 λεπτά). Οι υποψήφιοι έχουν 64 λεπτά να απαντήσουν στο Reading and Writing (32 λεπτά για κάθε στάδιο) και 70 λεπτά στο Math (35 λεπτά για κάθε στάδιο). Ακόμη, κάθε στάδιο χρονομετρείται ξεχωριστά, ενώ οι μαθητές μπορούν να πηγαίνουν μπρος-πίσω στις ερωτήσεις αυτού. Τέλος, όταν ολοκληρωθεί το Reading and Writing, γίνεται ένα διάλειμμα 10 λεπτών και ξεκινά το Math.

Δομή Digital SAT

ΚατηγορίαReading and WritingMath
ΜορφήAdaptive testing 2 σταδίωνAdaptive testing 2 σταδίων
Αριθμός ερωτήσεων1ο στάδιο: 25 operational 2 pretest 2ο στάδιο: 25 operational & 2 pretest 1ο στάδιο: 20 operational & 2 pretest 2ο στάδιο: 20 operational & 2 pretest
Χρόνος σταδίου1ο στάδιο: 32 λεπτά
2ο στάδιο: 32 λεπτά
1ο στάδιο: 35 λεπτά
2ο στάδιο: 35 λεπτά
Σύνολο ερωτήσεων5444
Συνολικός χρόνος64 λεπτά70 λεπτά
Τύπος ερωτήσεωνΠολλαπλής επιλογήςα. Πολλαπλής επιλογής
β. Επίδειξης λύσης

Το Κέντρο Σπουδών Κουτσοδόντης εξειδικεύεται στα τεστ ικανοτήτων (όπως είναι το SAT) και, γενικότερα, στην προετοιμασία μαθητών για σπουδές στο εξωτερικό από το 1981! Ακολουθούμε τις εξελίξεις θέλοντας να προετοιμάσουμε κατάλληλα τους μαθητές μας και να εξασφαλίσουμε την επιτυχία τους.

Ενημερωθείτε για την προετοιμασία SAT στο Κέντρο μας και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε τηλεφωνικά στο 2106996015 είτε μέσω email στο info@koutsodontis.gr .