Υποτροφίες για σπουδές στο εξωτερικό

Οι σπουδές στο εξωτερικό είναι αναμφίβολα μια μοναδική εμπειρία ζωής που συμβάλλει μόνο θετικά στην προσωπική και επαγγελματική πορεία όσων τις επιλέξουν. Διακεκριμένα πανεπιστήμια παγκοσμίως δέχονται πληθώρα ξένων φοιτητών, προσφέροντας γνώσεις υψηλού επιπέδου, ευκαιρίες δικτύωσης (networking) και τα κατάλληλα εφόδια για την ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Δε μπορούμε να παραλείψουμε, φυσικά, την έκθεση σε νέες κουλτούρες και το διαφορετικό, την ανάγκη οι φοιτητές να βγουν εκτός comfort zone και ό,τι συνεπάγεται η διαμονή σε μια ξένη χώρα.

Αν και αρκετά δελεαστική, η φοίτηση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού συνεπάγεται αυξημένα κόστη, ανάλογα τη χώρα, το πανεπιστήμιο και τον τρόπο ζωής. Για το σκοπό αυτό, φορείς και ιδρύματα έχουν καθιερώσει τη χορήγηση υποτροφιών, βάσει κριτηρίων αριστείας, οικονομικής κατάστασης και “προφίλ” των υποψηφίων. Έτσι, δίνονται ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και επιτυχίας μεταξύ των φοιτητών, ενώ προάγεται η γνώση, η έρευνα και η επιστήμη. Φυσικά, ο ανταγωνισμός είναι αρκετά υψηλός και τα κριτήρια επιλογής ή τα ποσά υποτροφίας διαφέρουν μεταξύ των φορέων.

Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα πιο δημοφιλή ιδρύματα ή φορείς χορήγησης υποτροφιών στη χώρα μας, καθώς και πηγές που μπορείτε να ανατρέξετε για προκηρύξεις υποτροφιών. Επιπλέον, θα βρείτε και τις υποτροφίες που το Κέντρο Σπουδών Κουτσοδόντης χορηγεί κάθε χρόνο στους μαθητές του κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των αιτήσεών τους στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Υπενθυμίζουμε, πως οι αιτήσεις των υποψηφίων απαιτούν διάφορα τεστ όπως:

  • Αγγλικής Γλωσσομάθειας (IELTS, TOEFL) καθώς τα πτυχία αγγλικών (Profficiency of Cambridge / Michigan) πρέπει να έχουν ισχύ 2 ετών για να θεωρούνται ακαδημαϊκά αποδεκτά

  • Τεστ Ικανοτήτων (GMAT, GRE, SAT, IMAT) καθώς είναι τυποποιημένα τεστ που επιτρέπουν στα πανεπιστήμια να αξιολογήσουν τους υποψηφίους σε μια κοινή βάση. Το GMAT ζητείται κυρίως από Business Schools, ενώ το GRE κατ’ εξοχήν από προγράμματα Engineeringή για διδακτορικές σπουδές. Το SAT είναι οι “αμερικάνικες πανελλήνιες” οπότε το απαιτούν προπτυχιακά προγράμματα στην Αμερική αλλά και ορισμένα στην Ευρώπη. Τέλος, το ΙΜΑΤ αφοράπροπτυχιακά Ιατρικής ή Οδοντιατρικής στην Ιταλία κυρίως.

Koutsodontis Tip: Υψηλά σκορ στα παραπάνω τεστ αναβαθμίζουν το προφίλ των υποψηφίων και, συνεπώς, αυξάνουν τις πιθανότητες αποδοχής τους από τα πανεπιστήμια αλλά και χορήγησης υποτροφιών (είτε από τα ίδια τα πανεπιστήμια είτε από ιδρύματα της χώρας μας). Πολλές φορές μάλιστα, υψηλά σκορ μπορούν να αντισταθμίσουν παράγοντες όπως ένας μέτριος μέσος όρος πτυχίου ή απολυτηρίου.

Δημοφιλή Ιδρύματα ή Φορείς Χορήγησης Υποτροφιών

Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)

Ιδρύθηκε το 1951 και χορηγεί υποτροφίες ενδυναμώνοντας την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Συνεργάζεται με φορείς όπως η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Κολλέγιο της Βοστώνης, αξιοποιεί κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ και διαχειρίζεται κληροδοτήματα, ώστε να συνεχίζει τη δράση του.

Ίδρυμα Μποδοσάκη

Ιδρύθηκε το 1972 και όραμά του είναι μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, με δυνατότητες και προοπτική για όλους. Για το σκοπό αυτό υλοποιεί δράσεις και προγράμματα για την προαγωγή της παιδείας και χορηγεί υποτροφίες. Έτσι, βοηθάει άριστους φοιτητές, τελειόφοιτους ή πτυχιούχους, να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, στον επιστημονικό κλάδο της επιλογής τους.

Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη

Ιδρύθηκε το 1989 με τη διαθήκη του Άρη Βουδούρη και στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη χορήγηση υποτροφιών σε αριστούχους αποφοίτους που δεν έχουν τα αναγκαία μέσα για μεταπτυχιακές σπουδές. Το Ίδρυμα χορηγεί σε ετήσια βάση έως 20 υποτροφίες εσωτερικού ή εξωτερικού, διάρκειας ενός έτους, για μεταπτυχιακές σπουδές σε προδιδακτορικό επίπεδο σε πληθώρα πεδίων επιστημών.

Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Από το 2018 και έπειτα, το Ίδρυμα χορηγεί μόνο μεταπτυχιακές υποτροφίες σε υποψήφιους φοιτητές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης δίνεται στην ακαδημαϊκή επίδοση, την εκπαιδευτική εξέλιξη, το επίπεδο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών και τις μελλοντικές επιδιώξεις των υποψηφίων, λαμβάνοντας υπόψη και την κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση.

Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης

Ιδρύθηκε το 1975 σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση στο όνομα του υιού του Αλέξανδρου. Στα πλαίσια παροχής ίσων ευκαιριών, το ίδρυμα χορηγεί υποτροφίες για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό ή μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα, σε συγκεκριμένα πεδία σπουδών. Απευθύνεται σε Έλληνες αριστούχους που επιθυμούν να διαπρέψουν στο πεδίο τους και πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει το Ίδρυμα.

Ίδρυμα Γ.& Β. Καρέλια

Ιδρύθηκε το 1993 από τον Γεώργιο Καρέλια και τη γυναίκα του Βικτωρία, με σκοπό την ατομική εξέλιξη και την πρόοδο της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα στηρίζει άτομα ελληνικής ιθαγένειας που πρωτοστατούν στον τομέα της εκπαίδευσης και συνεχίζουν με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Ίδρυμα Προποντίς

Ιδρύθηκε το 1999 από τον επιχειρηματία Διαμαντή Διαμαντίδη και τη σύζυγό του με σκοπό την προσφορά στην παιδεία, στην επιστημονική έρευνα και στις τέχνες, με την ευρύτερη έννοια των όρων αυτών. Σε αυτή του την προσπάθεια, χορηγεί υποτροφίες μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε πολλά υποσχόμενους νέους επιστήμονες.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ιδρύθηκε το 1996 και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο, ενώ πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Στα πλαίσια των δράσεών του, χορηγεί υποτροφίες για σπουδές σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Δημοφιλή Ιδρύματα ή Φορείς Χορήγησης Υποτροφιών για σπουδές σε συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού

Fulbright

Αποτελεί ελληνοαμερικανικό φορέα και προσφέρει υποτροφίες σε Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια των Η.Π.Α. Το φάσμα των ειδικοτήτων είναι ευρύ, από κοινωνικές μέχρι περιβαλλοντικές επιστήμες, ενώ παρέχεται πληροφόρηση και συμβουλευτική σχετικά με τις σπουδές στο εξωτερικό. Οι υποτροφίες αφορούν τόσο το 1ο έτος προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών προγραμμάτων, όσο και βραχυπρόθεσμα προγράμματα ή e-learning.

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας

Αποτελεί γέφυρα παιδείας, πολιτισμού και μορφωτικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, ενώ στοχεύει πάντα στη διατήρηση και τη συνεχή ενδυνάμωση των ελληνογαλλικών σχέσεων. Η Πρεσβεία της Γαλλίας συνεργαζόμενη με το ΙΚΥ συγχρηματοδοτούν υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία (Master 2). Έτσι, οι υπότροφοι θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε διακεκριμένα πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές εκεί, ενώ θα έχουν πρόσβαση στα προνόμια των υποτρόφων της γαλλικής κυβέρνησης.

Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας

Στα πλαίσια δράσης του, το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας, προσφέρει μεταπτυχιακές υποτροφίες σε ξένους φοιτητές ή Ιταλούς που διαμένουν στο εξωτερικό. Φυσικά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα προαπαιτούμενα (πχ ηλικία, απαιτήσεις γλώσσας κ.ο.κ.) και στις προθεσμίες. Ακόμη, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου ανακοινώνονται και υποτροφίες που χορηγούν τα ίδια τα πανεπιστήμια ή υποτροφίες των λεγόμενων Special Projects.

Swiss Government Excellence Scholarships

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους ερευνητές από χώρες του εξωτερικού που έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο και σε νέους καλλιτέχνες που κατέχουν προπτυχιακό. Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψιν είναι: α) το ακαδημαϊκό προφίλ του υποψηφίου, β) η ποιότητα του ερευνητικού ή καλλιτεχνικού έργου και γ) οι συνέργειες και προοπτικές για μελλοντική συνεργασία.

European Education and Culture Executive Agency (EACEA)

Ο φορέας αυτός αναλαμβάνει έργα στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας, του αθλητισμού, των οπτικοακουστικών μέσων, του πολιτισμού, της ιθαγένειας και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Όλες οι πρωτοβουλίες του είναι εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπάρχουν, λοιπόν, προγράμματα όπως Erasmus+ και Erasmus Mundus Catalogue που αποδίδουν υποτροφίες για συνέχιση της ακαδημαϊκής καριέρας σε χώρες της Ε.Ε.

Tips

  • Πληροφορίες σχετικά με υποτροφίες σπουδών που παρέχουν οι κυβερνήσεις και άλλοι δημόσιοι φορείς ξένων χωρών, μπορεί να πάρει ο κάθε ενδιαφερόμενος από τα τμήματα εκπαιδευτικών θεμάτων ή μορφωτικών υποθέσεων της αντίστοιχης πρεσβείας.
  • Επίσης, υποτροφίες κυβερνήσεων και δημόσιων οργανισμών εξωτερικού προκηρύσσονται σε άτακτα χρονικά διαστήματα μέσω του Τμήματος Υποτροφιών της Διεύθυνσης Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ιστοσελίδες που αναρτούν ανακοινώσεις υποτροφιών

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου αναρτώνται ανακοινώσεις για τη χορήγηση υποτροφιών εσωτερικού ή εξωτερικού μέσω διάφορων φορέων ή κληροδοτημάτων.

Eduguide.gr

Αποτελεί γνωστή ιστοσελίδα αναζήτησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, δίνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους υποψήφιους και ανανεώνεται τακτικά. Ακόμη, ενημερώνει για προκηρύξεις υποτροφιών για σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ευκαιρίες για συμμετοχή σε προγράμματα δια βίου μάθησης, έχει ημερολόγιο με όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις για μεταπτυχιακά και ανάπτυξη καριέρας, καθώς και άρθρα-συμβουλές για υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές!

Φοιτητικά Νέα (foititikanea.gr)

Είναι μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στους φοιτητές και σε θέματα που τους αφορούν, από νέα πανεπιστημίων μέχρι θέσεις πρακτικής άσκησης και φοιτητικά επιδόματα. Στην ενότητα των υποτροφιών αναρτώνται συνεχώς ανακοινώσεις που αφορούν προπτυχιακές, μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές μεταξύ άλλων.

Λοιπές χρήσιμες ιστοσελίδες: Topuniversities.com, internationalscholarships.com, Goabroad.com, Fastweb.com, studyabroad.com/study-abroad-scholarships.

Κουτσοδόντης

Στην ιστοσελίδα μας αναρτώνται προκηρύξεις υποτροφιών, ώστε να ενημερώνεστε τακτικά για τις εξελίξεις, αλλά και για τις Υποτροφίες Κουτσοδόντη που προσφέρουμε στους μαθητές για την προετοιμασία τους στο Κέντρο μας.

Υποτροφίες Κουτσοδόντης

Στα πλαίσια της προετοιμασίας των υποψηφίων για τις αιτήσεις τους, κάθε ακαδημαϊκή χρονιά παρέχουμε ορισμένες υποτροφίες στους μαθητές μας! Φέτος, προσφέρουμε 20 υποτροφίες αριστείας συνολικού ύψους €6.000, θέλοντας να αποτελέσουμε αρωγό στην προσπάθεια των υποψήφιων φοιτητών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων για την πραγματοποίηση των στόχων τους.

GMAT

Προσφέρουμε 5 μερικές υποτροφίες αξίας €300 έκαστη σε υποψήφιους που επιλέγουν το Κέντρο Σπουδών μας για την προετοιμασία τους στο GMAT. Κριτήρια αποτελούν ο βαθμός πτυχίου και το επίπεδο της αγγλικής γλωσσομάθειας, ενώ είναι σημαντικός ο χρόνος εκδήλωσης ενδιαφέροντος και το course που επιλέγεται.

GRE

Προσφέρουμε 5 μερικές υποτροφίες αξίας €300 έκαστη σε υποψήφιους που επιλέγουν το Κέντρο Σπουδών μας για την προετοιμασία τους στο GRE. Κριτήρια αποτελούν ο βαθμός πτυχίου και το επίπεδο της αγγλικής γλωσσομάθειας, ενώ είναι σημαντικός ο χρόνος εκδήλωσης ενδιαφέροντος και το course που επιλέγεται.

SAT

Προσφέρουμε 5 μερικές υποτροφίες αξίας €300 έκαστη σε υποψήφιους που επιλέγουν το Κέντρο Σπουδών μας για την προετοιμασία τους στο SAT. Κριτήρια αποτελούν ο μέσος όρος Λυκείου και το επίπεδο της αγγλικής γλωσσομάθειας, ενώ είναι σημαντικός ο χρόνος εκδήλωσης ενδιαφέροντος και το course που επιλέγεται.

IMAT

Προσφέρουμε 5 μερικές υποτροφίες αξίας €300 έκαστη σε υποψήφιους που επιλέγουν το Κέντρο Σπουδών μας για την προετοιμασία τους στο IMAT. Κριτήρια αποτελούν ο μέσος όρος Λυκείου και το επίπεδο της αγγλικής γλωσσομάθειας, ενώ είναι σημαντικός ο χρόνος εκδήλωσης ενδιαφέροντος και το course που επιλέγεται.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα Υποτροφίες.

Μείνετε ενημερωμένοι!

Ακολουθήστε μας στα social media και παρακολουθείτε τις εξελίξεις…

FacebookInstagramLinkedInTikTok

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε τηλεφωνικά στο 2106996015 είτε μέσω email στο info@koutsodontis.gr . Αναλαμβάνουμε την εύρεση προγραμμάτων σπουδών, τη διαδικασία των αιτήσεων και την προετοιμασία για την επιτυχία σε τεστ που απαιτούν οι αιτήσεις.

Η 40ετής εμπειρία μας στην καθοδήγηση και προετοιμασία των υποψηφίων, μας καθιστά την καλύτερη επιλογή! Εμπιστευτείτε μας να σας βοηθήσουμε σε όλη την διαδικασία των αιτήσεων βήμα-βήμα.