Χρυσό μετάλλιο σε Έλληνες φοιτητές

Ελληνική ομάδα διακρίθηκε στο παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας πίσω της να ακολουθούν πανεπιστήμια κολοσσοί όπως το MIT και το Χάρβαρντ.

Ο διαγωνισμός της συνθετικής βιολογίας iGEM, είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός με διοργανωτή το ΜΙΤ της Μασαχουσέτης και απευθύνεται σε φοιτητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, γνωστό στις ΗΠΑ ως το Παγκόσμιο Κύπελλο της Επιστήμης (World Cup of Science). Εκεί, η ελληνική ομάδα απέσπασε χρυσό μετάλλιο καθώς και υποψηφιότητα για το Best Therapeutics Award.

Οι φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Θράκης διέπρεψαν στο παγκόσμιο διαγωνισμό, παρόλο που βρέθηκαν να συναγωνίζονται με ομάδες φοιτητών από το Κολούμπια, το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Κιότο.

Οι Έλληνες φοιτητές ξεκίνησαν χωρίς καμία μορφή οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος. Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιοι, στηρίχθηκαν οικονομικά στις χορηγίες διάφορων εταιρειών που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στο πεδίο των βιοεπιστημών, με σημαντικότερη συνεισφορά αυτή της εταιρείας RGCC (Research Genetics Cancer Center), ενώ οι πειραματικές εργασίες της ομάδας πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Πηγή: Εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”